czwartek, 3 lipca 2014

Kwaśnica z pomidorami

Kwaśnica z pomidorami

 Bardziej intensywna w smaku i kolorze niż tradycyjna wersja. W sam raz, jeżeli macie jeszcze w spiżarni zapasy kapusty kiszonej...


Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 litra bulionu
  • 12 średnich ziemniaków
  • 2 szklanki kapusty kiszonej
  • wędzona szynka (według uznania)
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól (uważamy z ilością, gdyż bulion i wędzona szynka już mogą być słone)
  • pieprz
  • 2 łyżeczki mąki rozpuszczone w 1/4 szklanki wody (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki oleju
W garnku rozgrzewam olej i podsmażam na złoto szynkę pokrojoną w kosteczkę z cebulką.
Zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia i dokładam ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, wrzucam resztę składników i gotują około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)