Kwaśnica z pomidorami
Bardziej intensywna w smaku i kolorze niż tradycyjna wersja. W sam raz, jeżeli macie jeszcze w spiżarni zapasy kapusty kiszonej...Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra bulionu
- 12 średnich ziemniaków
- 2 szklanki kapusty kiszonej
- wędzona szynka (według uznania)
- 1 cebula dymka
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól (uważamy z ilością, gdyż bulion i wędzona szynka już mogą być słone)
- pieprz
- 2 łyżeczki mąki rozpuszczone w 1/4 szklanki wody (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki oleju
Zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia i dokładam ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, wrzucam resztę składników i gotują około 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)