Kurczak pod pierzynką z musztardy francuskiej
Lubię musztardę francuską i uważam, że świetnie komponuje się z kurczakiem. Aby całość była lżejsza, kurczak jest gotowany na parze - pozostaje soczysty i smakowity.Zasadniczo, można ten sos przystosować do wielu dodatków: ryżu, makaronu, czy innych kluseczek. Ja zdecydowałam się na młode ziemniaczki i mizerię.
Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka przekrojony wzdłuż i oczyszczony
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki chudej śmietany
- 1/4 szklanki wody z przyprawą warzywną ekologiczną lub wywaru warzywnego
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- kiełki brokuła
W tym czasie kroję cebulkę w plasterki i duszę w wywarze.
Dodaję śmietanę oraz musztardę (musi być w temperaturze pokojowej) i przyprawiam.
Gotuję na malutkim ogniu.
Pod koniec, jeżeli sos jest za rzadki, można dodać mąkę.
Ugotowanego kurczaka wkładam do sosu. Obtaczam go w nim i gotuję chwilę.
Nakładam na talerz i przykrywam warstwą sosu, dekoruję kiełkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)