piątek, 30 maja 2014

Kurczak pod pierzynką z musztardy francuskiej

Kurczak pod pierzynką z musztardy francuskiej

Lubię musztardę francuską i uważam, że świetnie komponuje się z kurczakiem. Aby całość była lżejsza, kurczak jest gotowany na parze - pozostaje soczysty i smakowity.
Zasadniczo, można ten sos przystosować do wielu dodatków: ryżu, makaronu, czy innych kluseczek. Ja zdecydowałam się na młode ziemniaczki i mizerię.


Składniki na 2 porcje:

  • 1 filet z kurczaka przekrojony wzdłuż i oczyszczony
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki chudej śmietany
  • 1/4 szklanki wody z przyprawą warzywną ekologiczną lub wywaru warzywnego
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • kiełki brokuła
Kurczaka gotuję na parze.
W tym czasie kroję cebulkę w plasterki i duszę w wywarze.
Dodaję śmietanę oraz musztardę (musi być w temperaturze pokojowej) i przyprawiam.
Gotuję na malutkim ogniu.
Pod koniec, jeżeli sos jest za rzadki, można dodać mąkę.
Ugotowanego kurczaka wkładam do sosu. Obtaczam go w nim i gotuję chwilę.
Nakładam na talerz i przykrywam warstwą sosu, dekoruję kiełkami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)