Dwukolorowe ciasto drożdżowe
W sam raz do mleka lub herbatki w trakcie leniwego popołudnia. Albo z kubkiem gorącego kakao na śniadanie.Składniki:
- 300 gr mąki
- 7 gr suchych drożdży
- 125 ml mleka
- 50 gr stopionego masła
- 1 duże jajko
- 50 gr cukru
- sól
- 2 tabliczki czekolady
Powinno wyrastać co najmniej 1,5 godziny.
Natłuszczam formę, wkładam do niej 1/2 ciasta.
Drugą połówkę zagniatam z 1 tabliczką stopionej czekolady. Ta warstwa ciasta będzie cięższa, zatem nie wyrośnie tak jak jasna.
Wkładam drugą część ciasta do formy.
Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekę ok. 35 minut w 180 stopniach, z czego co najmniej 20 pod przykryciem z folii aluminiowej.
Drugą tabliczkę czekolady topię i robię z niej polewę. Można ją wzbogacić odrobiną mleka, aby łatwiej się rozprowadzała.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)