piątek, 30 maja 2014

Dwukolorowe ciasto drożdżowe

Dwukolorowe ciasto drożdżowe

W sam raz do mleka lub herbatki w trakcie leniwego popołudnia. Albo z kubkiem gorącego kakao na śniadanie.


Składniki:

  • 300 gr mąki
  • 7 gr suchych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 50 gr stopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 50 gr cukru
  • sól
  • 2 tabliczki czekolady
Ze wszystkich powyższych składników (oprócz czekolady) wyrabiam ciasto (ręcznie lub w maszynie).
Powinno wyrastać co najmniej 1,5 godziny.
Natłuszczam formę, wkładam do niej 1/2 ciasta.
Drugą połówkę zagniatam z 1 tabliczką stopionej czekolady. Ta warstwa ciasta będzie cięższa, zatem nie wyrośnie tak jak jasna.
Wkładam drugą część ciasta  do formy.
Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekę ok. 35 minut w 180 stopniach, z czego co najmniej 20 pod przykryciem z folii aluminiowej.

Drugą tabliczkę czekolady topię i robię z niej polewę. Można ją wzbogacić odrobiną mleka, aby łatwiej się rozprowadzała.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)