czwartek, 15 maja 2014

Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką

Jeżeli macie maszynę do wyrabiania chleba, to ciasto będzie jednym z najprzyjemniejszych i najprostszych do zrobienia.


Składniki na małą foremkę ok. 20 cm:

  • 300 gr mąki + 5 łyżek na kruszonkę
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 + 50 gr masła
  • 45 gr cukru + 4 łyżki na kruszonkę
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny i cukier puder do lukru
Mleko i jajko wlewam do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Na to wsypuję mąkę, cukier, sól i drożdże. Włączam program do wyrabiania ciasta. Można tez składniki zagnieść ręcznie i dać ciastu wyrosnąć przez 90 minut.
Z pozostałego masła, mąki i cukru robię kruszonkę, zagniatając je ze sobą.
Ciasto wykładam do natłuszczonej formy, posypuję kruszonką.
Przykrywam folią aluminiową, którą zdejmę po 20 minutach pieczenia.
Piekę 35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Z cukru i soku z cytryny robię lukier, polewam ciasto.
I smacznego, najlepsze jest ciepłe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)