Placek drożdżowy z kruszonką
Jeżeli macie maszynę do wyrabiania chleba, to ciasto będzie jednym z najprzyjemniejszych i najprostszych do zrobienia.Składniki na małą foremkę ok. 20 cm:
- 300 gr mąki + 5 łyżek na kruszonkę
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 50 + 50 gr masła
- 45 gr cukru + 4 łyżki na kruszonkę
- sól
- sok z 1/2 cytryny i cukier puder do lukru
Z pozostałego masła, mąki i cukru robię kruszonkę, zagniatając je ze sobą.
Ciasto wykładam do natłuszczonej formy, posypuję kruszonką.
Przykrywam folią aluminiową, którą zdejmę po 20 minutach pieczenia.
Piekę 35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Z cukru i soku z cytryny robię lukier, polewam ciasto.
I smacznego, najlepsze jest ciepłe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)