Bliny drożdżowe
Same w sobie są dość neutralne w smaku i - choć takie też mi smakowały - stanowią raczej dodatek do wyrazistych sosów, jak np. gulasz paprykowy.Składniki na ok. 12 blinów:
- 200 gr mąki pszennej
- 7 gr drożdży instant
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/4 kostki stopionego masła
- 1/2 łyżki cukru
- sól
- 2 jajka
- olej do smażenia
Zaczyn mieszam z resztą mąki, mlekiem, masłem i żółtkami, aż nie powstanie gładkie dość rzadkie ciasto.
Dodaję białka i delikatnie mieszam do połączenia składników.
Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny.
Po tym czasie smażę na rozgrzanym oleju.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)