czwartek, 3 lipca 2014

Bliny drożdżowe

Bliny drożdżowe

 Same w sobie są dość neutralne w smaku i - choć takie też mi smakowały - stanowią raczej dodatek do wyrazistych sosów, jak np. gulasz paprykowy.



Składniki na ok. 12 blinów:

  • 200 gr mąki pszennej
  • 7 gr drożdży instant
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/4 kostki stopionego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Drożdże wraz z cukrem, solą i 2 łyżkami mąki rozpuszczam w niewielkiej ilości letniej wody (kilka łyżeczek). Odstawiam na chwilę. W tym czasie ubijam białka na sztywną pianę.
Zaczyn mieszam z resztą mąki, mlekiem, masłem i żółtkami, aż nie powstanie gładkie dość rzadkie ciasto.
Dodaję białka i delikatnie mieszam do połączenia składników.
Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny.
Po tym czasie smażę na rozgrzanym oleju.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)