Sałatka z młodą fasolką szparagową, brokułem, szpinakiem i jajkiem
Przepadam za sałatkami pełnymi świeżych warzyw. Są idealne na śniadanie i na obiad... W zasadzie na każdy posiłek... :)Składniki na 2 porcje:
- sałata (ja użyłam masłowej, ale lodowa też będzie świetna)
- świeże liście szpinaku
- garść zielonej fasolki
- 1/2 brokuła
- ok. 4 cm kawałek sera feta
- kilka plasterków pieczonego bez tłuszczu indyka (filet indyka nacieram dowolnymi przyprawami, owijam folią aluminiową i piekę ok. 40 minut - w zależności od rozmiaru mięsa)
- 2 jajka
- oliwa z oliwek (ok. 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
Brokuła i fasolkę krótko gotuję w lekko osolonej wodzie - powinny być jędrne a nie rozgotowane.
Dodaję je do sałatki. Na wierzchu układam fetę i indyka.
Oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz miksuję w blenderze.
Polewam sałatkę.
Na koniec smażę pod przykryciem dwa jajka sadzone, tak by żółtko było wciąż płynne.
Wykładam na sałatkę i od razu podaję.
Wskazówka.
Świetnie komponuje się z błyskawicznym pieczywem tostowym.
Kromki dobrej jakości chleba opiekam w tosterze i następnie nacieram przekrojonym wzdłuż ząbkiem czosnku oraz odrobiną masła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)