czwartek, 3 lipca 2014

Sałatka z młodą fasolką szparagową, brokułem, szpinakiem i jajkiem

Sałatka z młodą fasolką szparagową, brokułem, szpinakiem i jajkiem

Przepadam za sałatkami pełnymi świeżych warzyw. Są  idealne na śniadanie i na obiad... W zasadzie na każdy posiłek... :)


Składniki na 2 porcje:

  • sałata (ja użyłam masłowej, ale lodowa też będzie świetna)
  • świeże liście szpinaku
  • garść zielonej fasolki
  • 1/2 brokuła
  • ok. 4 cm kawałek sera feta
  • kilka plasterków pieczonego bez tłuszczu indyka (filet indyka nacieram dowolnymi przyprawami, owijam folią aluminiową i piekę ok. 40 minut - w zależności od rozmiaru mięsa)
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek (ok. 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
W miseczkach układam warstwami: najpierw sałatę, potem szpinak.
Brokuła i fasolkę krótko gotuję w lekko osolonej wodzie - powinny być jędrne a nie rozgotowane.
Dodaję je do sałatki. Na wierzchu układam fetę i indyka.
Oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz miksuję w blenderze.
Polewam sałatkę.
Na koniec smażę pod przykryciem dwa jajka sadzone, tak by żółtko było wciąż płynne.
Wykładam na sałatkę i od razu podaję.

Wskazówka.
Świetnie komponuje się z błyskawicznym pieczywem tostowym.
Kromki dobrej jakości chleba opiekam w tosterze i następnie nacieram przekrojonym wzdłuż ząbkiem czosnku oraz odrobiną masła.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)