czwartek, 3 lipca 2014

Gulasz paprykowy

Gulasz paprykowy

Aromatyczny dzięki cudownej, węgierskiej papryce i delikatny dzięki chudemu mięsu indyka.


Składniki na 2 porcje:


  • filet z indyka ok. 200 gr
  • 1 czerwona papryka
  • słodka papryka węgierska w proszku (do smaku, ja dałam dość dużo - kilka łyżeczek)
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • rukola
  • 1 l wody
  • 3 łyżeczki ekologicznej przyprawy warzywnej
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki mąki rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
Na rozgrzanym oleju podsmażam na złoto indyka, po czym dodaję posiekaną cebulę i paprykę.
Zalewam wodą, dodaję wszystkie pozostałe składniki poza mąką i rukolą.
Gotuję na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny, aż płyn się wyraźnie zredukuje.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, można pod koniec gotowania dodać mąkę.
Dekoruję rukolą.
Pyszny z blinami przedstawionymi w następnym poście :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)