Gulasz paprykowy
Aromatyczny dzięki cudownej, węgierskiej papryce i delikatny dzięki chudemu mięsu indyka.Składniki na 2 porcje:
- filet z indyka ok. 200 gr
- 1 czerwona papryka
- słodka papryka węgierska w proszku (do smaku, ja dałam dość dużo - kilka łyżeczek)
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- rukola
- 1 l wody
- 3 łyżeczki ekologicznej przyprawy warzywnej
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżki mąki rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
Zalewam wodą, dodaję wszystkie pozostałe składniki poza mąką i rukolą.
Gotuję na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny, aż płyn się wyraźnie zredukuje.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, można pod koniec gotowania dodać mąkę.
Dekoruję rukolą.
Pyszny z blinami przedstawionymi w następnym poście :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)