czwartek, 3 lipca 2014

Makaron z młodym bobem i marchewką

Makaron z młodym bobem i marchewką

 Uwielbiam początek lata za całe dobrodziejstwo warzyw i owoców... Do bobu wcześniej nie byłam zbyt przekonana, ale w tym roku spróbowałam i się zachwyciłam :) Też spróbujcie.


Składniki na 2 porcje:

  • ok. 160 gr makaronu muszelki
  • 1 szklanka śmietany 12% w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki wody z łyżeczką ekologicznej przyprawy warzywnej
  • 1,5 marchewki pokrojonej w słupki
  • garść zielonej ugotowanej fasolki
  • 1 szklanka bobu ugotowanego i obranego
  • starty żółty ser
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeża bazylia
Makaron gotuję al dente.
W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam  marchewkę, dodaję fasolkę i bób, zioła, zalewam wodą i duszę równolegle z makaronem (płyn powinien się mocno zredukować).
Odcedzam makaron.
Do sosu dodaję śmietanę i makaron, mieszam i gotuję chwilkę.
Posypuję serem i bazylią.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)