Pizza z czerwonym pesto, papryką i zielonym groszkiem
Pizzunia wcale nie musi być synonimem pustych kalorii. Wystarczy zrezygnować z grubego ciasta, sztucznie przetworzonych sosów i nadmiaru sera. Otrzymujemy wtedy pizzę typu włoskiego: pyszne, chrupiące ciasto, smakowite dodatki a całość polana oliwą, która jest i smaczna i zdrowa i pozwala spalać tłuszczyk :)
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 porcji ciasta
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1/2 - 2/3 szklanki startego sera
- 2 łyżki czerwonego pesto
- pieprz syczuański
- oliwa
- świeża bazylia
Posypuję całość serem, który nie musi zakrywać pizzy.
Wykładam na wierzch groszek i pokrojoną paprykę, brzegi delikatnie smaruję oliwą.
Nakładam małe plamki z pesto.
Piekę ok. 10 minut w 240 stopniach.
Wyjmuję z piekarnika, dokładam suszone pomidory.
Kroję na porcje, układam na talerzu, posypuję bazylią i skrapiam oliwą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)