piątek, 11 kwietnia 2014

Pizza z czerwonym pesto, papryką i zielonym groszkiem

Pizza z czerwonym pesto, papryką i zielonym groszkiem


Pizzunia wcale nie musi być synonimem pustych kalorii. Wystarczy zrezygnować z grubego ciasta, sztucznie przetworzonych sosów i nadmiaru sera. Otrzymujemy wtedy pizzę typu włoskiego: pyszne, chrupiące ciasto, smakowite dodatki a całość polana oliwą, która jest i smaczna i zdrowa i pozwala spalać tłuszczyk :)

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 porcji ciasta
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/2 - 2/3 szklanki startego sera
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • pieprz syczuański
  • oliwa
  • świeża bazylia
Ciasto wałkuję na cienki placek, który smaruję w centralnej części passatą.
Posypuję całość serem, który nie musi zakrywać pizzy.
Wykładam na wierzch groszek i pokrojoną paprykę, brzegi delikatnie smaruję oliwą.
Nakładam małe plamki z pesto.
Piekę ok. 10 minut w 240 stopniach.
Wyjmuję z piekarnika, dokładam suszone pomidory.
Kroję na porcje, układam na talerzu, posypuję bazylią i skrapiam oliwą.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)