Makaron z papryką, cukinią i groszkiem w sosie serowym
Lubię kolorowe dania a to właśnie takie jest, w dodatku przygotujecie je migiem :)
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 cukini
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 por
- 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego (nie z puszki)
- pestki dyni
- 1/3 szklanki serka topionego ekologicznego
- 180 gr śmietany 10 lub 12%
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- 160 gr makaronu typu łazanki
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 1 szklanka wody + ekologiczna przyprawa warzywna
- natka pietruszki
Lekko podsmażam na oliwie razem z groszkiem, zalewam wodą z przyprawą warzywną.
Dodaję zioła prowansalskie, przykrywam i duszę.
W między czasie gotuję makaron około 2 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzam.
Do sosu dodaję serek i śmietanę, opcjonalnie rozmieszaną z mąką.
Dokładam makaron, całość gotuję około 1 minuty.
Gotowe danie posypuję pestkami dyni i natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)