piątek, 11 kwietnia 2014

Pomidorowo-oliwkowe risotto

Pomidorowo-oliwkowe risotto

Kolejny pomysł na pyszne danie w około 20 minut. Zrobicie je szybko nawet po powrocie z pracy, a jeżeli nie dysponujecie cukinią czy innymi składnikami, możecie zrobić przegląd lodówki i wybrać cokolwiek z warzyw :)


 Składniki na 2 porcje:

  • ok. 2/3 szklanki ryżu do risotto
  • 1 l bulionu (lub wody + ekologiczna przyprawa warzywna, w wersji wegetariańskiej bulion warzywny)
  • 1/2 cukini
  • 3 cebule
  • 2 łyżki pasty z czarnych oliwek
  • zioła prowansalskie
  • 1,5 szklanki passaty
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • starty żółty ser
  • oliwa do smażenia
Na rozgrzanej oliwie smażę cebulę pokrojoną w paseczki i cukinię w półplasterki.
Dodaję ryż, zioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykę i chwilkę smażę, mieszając.
Zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem według zaleceń producenta ryżu - 1 minuta (ok. 15 minut).
Dodaję passatę, pastę z oliwek, mieszam, gotuję około 1 minuty,
Nakładam na talerze, dekoruję serem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)