Pomidorowo-oliwkowe risotto
Kolejny pomysł na pyszne danie w około 20 minut. Zrobicie je szybko nawet po powrocie z pracy, a jeżeli nie dysponujecie cukinią czy innymi składnikami, możecie zrobić przegląd lodówki i wybrać cokolwiek z warzyw :)Składniki na 2 porcje:
- ok. 2/3 szklanki ryżu do risotto
- 1 l bulionu (lub wody + ekologiczna przyprawa warzywna, w wersji wegetariańskiej bulion warzywny)
- 1/2 cukini
- 3 cebule
- 2 łyżki pasty z czarnych oliwek
- zioła prowansalskie
- 1,5 szklanki passaty
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- starty żółty ser
- oliwa do smażenia
Dodaję ryż, zioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykę i chwilkę smażę, mieszając.
Zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem według zaleceń producenta ryżu - 1 minuta (ok. 15 minut).
Dodaję passatę, pastę z oliwek, mieszam, gotuję około 1 minuty,
Nakładam na talerze, dekoruję serem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)