Leśny sos z kurczakiem
Sos o różnorodnym zastosowaniu. Ja podałam go z plackami ziemniaczanymi a drugiego z makaronem tagiatelle. Ale polecam też do ryżu czy kaszy.Składniki na 4 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 por
- 1/2 szklanki mrożonych podgrzybków
- 1 cebula
- 180 gr śmietany 12 lub 18% w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- koperek
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki serka topionego ekologicznego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Cebulę kroję w kostkę, por i marchew w plasterki, dodaję razem z grzybami do kurczaka.
Smażę krótką chwilę (por nie może się zrumienić) i zalewam bulionem.
Dodaję zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Duszę, aż grzyby będą miękkie a bulion się zredukuje.
Redukuję gaz do minimum i dodaję śmietanę. Mieszam, zostawiam jeszcze na około minutę, dodaję koperek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)