piątek, 11 kwietnia 2014

Leśny sos z kurczakiem

Leśny sos z kurczakiem

Sos o różnorodnym zastosowaniu. Ja podałam go z plackami ziemniaczanymi a drugiego z makaronem tagiatelle. Ale polecam też do ryżu czy kaszy.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 szklanki mrożonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 180 gr śmietany 12 lub 18% w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • koperek
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki serka topionego ekologicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Kurczaka kroję w kosteczkę i obsmażam na złoto w głębokiej patelni.
Cebulę kroję w kostkę, por i marchew w plasterki, dodaję razem z grzybami do kurczaka.
Smażę krótką chwilę (por nie może się zrumienić) i zalewam bulionem.
Dodaję zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Duszę, aż grzyby będą miękkie a bulion się zredukuje.
Redukuję gaz do minimum i dodaję śmietanę. Mieszam, zostawiam jeszcze na około minutę, dodaję koperek.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)