Ryż z warzywami, parówkami i jajkiem
Obiad do przygotowania w 20 minut, w sam raz po powrocie z pracy, gdy jesteście głodni i macie ochotę na coś ciepłego. :)Składniki na 2 porcje:
- 2/3 szklanki ryżu przepłukanego zimną wodą
- 2 szklanki wody
- 2/3 czerwonej papryki
- 4 pieczarki
- 1/2 cukinii
- 1/3 pora
- 5 parówek
- 2-3 jajka
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka kurkumy+
- natka pietruszki
- 1,5 łyżeczki ekologicznej przyprawy warzywnej
- sól
- pieprz
W międzyczasie kroję pora, paprykę, pieczarki i cukinię w paseczki i dodaję do ryżu. Mieszam, przykrywam, redukuję ogień na minimalny.
Gotuję zgodnie z zaleceniami producenta, czyli około 15 minut. Pod koniec dodaję połowę masła i natkę.
Na drugiej patelni rozgrzewam masło, pilnując aby go nie przypalić i szybko zrumieniam delikatnie parówki.
Przesypuję na talerz i na tej samej patelni smażę jajka (pod przykryciem, aby ścięło się białko od góry).
Na głęboki talerz wykładam ryż, posypuję parówkami i wykładam jajka.
Ważne, aby żółtko było płynne i potem cudownie mieszało się z ryżem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)