czwartek, 17 kwietnia 2014

Ryż z warzywami, parówkami i jajkiem

Ryż z warzywami, parówkami i jajkiem

Obiad do przygotowania w 20 minut, w sam raz po powrocie z pracy, gdy jesteście głodni i macie ochotę na coś ciepłego. :)

Składniki na 2 porcje:

  • 2/3 szklanki ryżu przepłukanego zimną wodą
  • 2 szklanki wody
  • 2/3 czerwonej papryki
  • 4 pieczarki
  • 1/2 cukinii
  • 1/3 pora
  • 5 parówek
  • 2-3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kurkumy+
  • natka pietruszki
  • 1,5 łyżeczki ekologicznej przyprawy warzywnej
  • sól
  • pieprz
W głębokiej patelni umieszczam ryż, zalewam osoloną wodą, doprawiam przyprawą warzywną i kurkumą. Zagotowuję pod przykryciem.
W międzyczasie kroję pora, paprykę, pieczarki i cukinię w paseczki i dodaję do ryżu. Mieszam, przykrywam, redukuję ogień na minimalny.
Gotuję zgodnie z zaleceniami producenta, czyli około 15 minut. Pod koniec dodaję połowę masła i natkę.
Na drugiej patelni rozgrzewam masło, pilnując aby go nie przypalić i szybko zrumieniam delikatnie parówki.
Przesypuję na talerz i na tej samej patelni smażę jajka (pod przykryciem, aby ścięło się białko od góry).
Na głęboki talerz wykładam ryż, posypuję parówkami i wykładam jajka.
Ważne, aby żółtko było płynne i potem cudownie mieszało się z ryżem :)

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)