Risotto z zielonym groszkiem i brokułem
Uważam, że zielone risotto jest urocze. :) (Chciałabym, żeby zdjęcia potrafiły oddać ten cudowny, radosny, zielony kolor. Niestety nie udało mi się to.) Ponieważ uwielbiam brokuła w praktycznie każdej postaci, zatem gorąco zachęcam Was do spróbowania!Składniki na 2 porcje:
- 1 niepełna szklanka ryżu arborio do risotto
- 0,75 litra chudego bulionu drobiowego (UWAGA! W wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1/2 brokuła (różyczki i kawałki gałązek)
- 2 łyżeczki śmietanki 10%
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Odcedzam na sitku.
Odkładam kilka różyczek brokuła.
Umieszczam w blenderze razem ze śmietaną i miksuję na gładko.
Odstawiam.
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę.
Wrzucam ryż i smażę, dopóki nie wchłonie oliwy.
Dodaję bulion, doprawiam solą i pieprzem i duszę na wolnym ogniu około 14-16 minut (zgodnie z zaleceniami producenta).
Pod koniec gotowania dodaję zmielone warzywa.
Mieszam. Risotto powinno mieć konsystencję lawy, być dość gęste ale płynne.
Nakładam na talerze i posypuję natką pietruszki oraz dekoruję różyczkami brokuła.
Smacznego :)
przepis fajny, szkoda tylko ze zaliczony do wegetarianskich a jest na drobiowym bulionie:(
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę - faktycznie, moje niedopatrzenie. Zaraz naprawię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba