Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowym
Pożywne, gorące ziemniaczki...Każdy, kto choć raz miał przyjemność jeść pieczone ziemniaczki wyjęte prosto z żaru ogniska, posmarowane masełkiem i oprószone solą, zrozumie moją nostalgię za tym smakiem. :)
Postanowiłam zatem opracować wersję domową tego dania, wzbogaconą dodatkowo o sosik jogurtowy z zielonym ogórkiem.
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże ziemniaki, nieobrane lecz dokładnie umyte i wyszorowane
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka koperku
- sól
- 2 łyżeczki masła
- 1 ogórek
Każdy ziemniak owijam w folię aluminiową i piekę około 2 godzin w temperaturze 200 stopni.
Nakłuwam, aby sprawdzić czy są miękkie.
Upieczone ziemniaki przekrawam na pół, smaruję masełkiem i oprószam solą.
Można je trochę po nakłuwać widelcem i wymieszać miąższ, aby masełko lepiej się wtopiło.
Nakładam sos.
Od razu podaję.
Polecam z warzywami blanszowanymi polanymi sosem holenderskim.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)