poniedziałek, 18 listopada 2013

Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowym

Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowym

Pożywne, gorące ziemniaczki...
Każdy, kto choć raz miał przyjemność jeść pieczone ziemniaczki wyjęte prosto z żaru ogniska, posmarowane masełkiem i oprószone solą, zrozumie moją nostalgię za tym smakiem. :)
Postanowiłam zatem opracować wersję domową tego dania, wzbogaconą dodatkowo o sosik jogurtowy z zielonym ogórkiem.


Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże ziemniaki, nieobrane lecz dokładnie umyte i wyszorowane
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka koperku
  • sól
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ogórek
W miseczce mieszam ogórka pokrojonego w cieniutkie plasterki z jogurtem, szczyptą soli i koperkiem.
Każdy ziemniak owijam w folię aluminiową i piekę około 2 godzin w temperaturze 200 stopni.
Nakłuwam, aby sprawdzić czy są miękkie.
Upieczone ziemniaki przekrawam na pół, smaruję masełkiem i oprószam solą.
Można je trochę po nakłuwać widelcem i wymieszać miąższ, aby masełko lepiej się wtopiło.
Nakładam sos.
Od razu podaję.
Polecam z warzywami blanszowanymi polanymi sosem holenderskim.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)