niedziela, 17 listopada 2013

Risotto z zielonym groszkiem i brokułem

Risotto z zielonym groszkiem i brokułem

Uważam, że zielone risotto jest urocze. :) (Chciałabym, żeby zdjęcia potrafiły oddać ten cudowny, radosny, zielony kolor. Niestety nie udało mi się to.) Ponieważ uwielbiam brokuła w praktycznie każdej postaci, zatem gorąco zachęcam Was do spróbowania!


Składniki na 2 porcje:

  • 1 niepełna szklanka ryżu arborio do risotto
  • 0,75 litra chudego bulionu drobiowego (UWAGA! W wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 brokuła (różyczki i kawałki gałązek)
  • 2 łyżeczki śmietanki 10%
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Zagotowuję lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucam groszek i brokuła pokrojonego w małe kawałki. Gotuję około 5-8 minut.
Odcedzam na sitku.
Odkładam kilka różyczek brokuła.
Umieszczam w blenderze razem ze śmietaną i miksuję na gładko.
Odstawiam.
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę.
Wrzucam ryż i smażę, dopóki nie wchłonie oliwy.
Dodaję bulion, doprawiam solą i pieprzem i duszę na wolnym ogniu około 14-16 minut (zgodnie z zaleceniami producenta).
Pod koniec gotowania dodaję zmielone warzywa.
Mieszam. Risotto powinno mieć konsystencję lawy, być dość gęste ale płynne.
Nakładam na talerze i posypuję natką pietruszki oraz dekoruję różyczkami brokuła.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. przepis fajny, szkoda tylko ze zaliczony do wegetarianskich a jest na drobiowym bulionie:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za uwagę - faktycznie, moje niedopatrzenie. Zaraz naprawię :)
    Cieszę się, że przepis się podoba

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)