Chrupiące bułeczki z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Na śniadanie, na lunch, na kolację, na wszystko :)Chrupiące i pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na około 6 sztuk:
- 480 gr mąki
- 1/3 szklanki oliwy plus dodatkowo do natłuszczania
- 1/3 szklanki zielonych oliwek
- 1/3 szklanki pomidorków koktajlowych (świeżych lub z zalewy)
- 2 łyżeczki soli (pełne)
- 7 gr suchych drożdży
- 230 ml wody
Gotowe ciasto dzielimy na 6 porcji.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni bez termoobiegu.
Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy w rękach, tworząc placuszek trochę większy od dłoni.
Nakładamy porcję oliwek i pomidorków i zwijamy bułeczkę w kuleczkę :)
Wierzch lekko nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż.
Gotowe bułeczki układamy na naoliwionej płycie do pieczenia.
Smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą.
Pieczemy 12 minut, w połowie czasu pieczenia obracając formę.
Zaraz po wyjęciu ponownie smarujemy bułeczki oliwą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)