poniedziałek, 11 listopada 2013

Chrupiące bułeczki z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Chrupiące bułeczki z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Na śniadanie, na lunch, na kolację, na wszystko :)
Chrupiące i pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Składniki na około 6 sztuk:

  • 480 gr mąki
  • 1/3 szklanki oliwy plus dodatkowo do natłuszczania
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek
  • 1/3 szklanki pomidorków koktajlowych (świeżych lub z zalewy)
  • 2 łyżeczki soli (pełne)
  • 7 gr suchych drożdży
  • 230 ml wody
Z mąki, drożdży, oliwy, wody i soli zagniatamy ciasto drożdżowe i zostawiamy na co najmniej 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na 6 porcji.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni bez termoobiegu.
Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy w rękach, tworząc placuszek trochę większy od dłoni.
Nakładamy porcję oliwek i pomidorków i zwijamy bułeczkę w kuleczkę :)
Wierzch lekko nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż.
Gotowe bułeczki układamy na naoliwionej płycie do pieczenia.
Smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą.
Pieczemy 12 minut, w połowie czasu pieczenia obracając formę.
Zaraz po wyjęciu ponownie smarujemy bułeczki oliwą.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)