poniedziałek, 18 listopada 2013

Warzywa blanszowane w sosie holenderskim i grillowany kurczak w sosie pomaranczowo-imbirowym

Warzywa blanszowane w sosie holenderskim i grillowany kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym

Warzywa blanszowane są jędrne, sprężyste i pełne witamin. I w dodatku ta feeria barw... Korzystajmy z brokułów i kalafiora, dopóki można jeszcze kupić naprawdę dobre!
Kurczak natomiast jest soczysty i prawie zimowy... Ten zapach pomarańczy i imbiru... Mniam :)


Składniki na dwie porcje:

Warzywa blanszowane:

  • 1/4 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 2 marchewki
  • szczypta soli

Sos holenderski:

  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Kurczak:

  • 1 filet z kurczaka przekrojony wzdłuż
  • 1 pomarańcza
  • ok. 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju pistacjowego (można zastąpić oliwą z oliwek)
  • sól
Sparzam pomarańczę, dokładnie ją szoruję.
Ocieram skórkę z połowy owocu.
Wyciskam sok.
Wszystko wlewam do wysokiej szklanki.
Dodaję szczyptę soli, olej, miód oraz posiekany imbir.
Dokładnie mieszam.
Mięso umieszczam w foliowej torebce.
Wlewam sos i umieszczam w lodówce na co najmniej godzinę.

Rozgrzewam grill elektryczny (może być patelnia grillowa).
Wykładam kurczaka, polewam częścią zalewy i grilluję około 10 minut.
W międzyczasie podlewam go zalewą.

Zagotowuję lekko osoloną wodę.
Wrzucam różyczki kalafiora.
Po około 4 minutach dodaję marchewkę pokrojoną w plasterki.
Po około minucie dodaję brokuł.
Gotuję około 2 minut i delikatnie odcedzam.

W miseczce umieszczonej nad wrzątkiem intensywnie mieszam masło z żółtkami do momentu uzyskania puszystego, gęstego sosu.
Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie gałką.

Polewam warzywa.
Nakładam porcję warzyw, kurczaka i od razu podaję.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)