Warzywa blanszowane w sosie holenderskim i grillowany kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym
Warzywa blanszowane są jędrne, sprężyste i pełne witamin. I w dodatku ta feeria barw... Korzystajmy z brokułów i kalafiora, dopóki można jeszcze kupić naprawdę dobre!Kurczak natomiast jest soczysty i prawie zimowy... Ten zapach pomarańczy i imbiru... Mniam :)
Składniki na dwie porcje:
Warzywa blanszowane:
- 1/4 kalafiora
- 1/2 brokuła
- 2 marchewki
- szczypta soli
Sos holenderski:
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Kurczak:
- 1 filet z kurczaka przekrojony wzdłuż
- 1 pomarańcza
- ok. 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju pistacjowego (można zastąpić oliwą z oliwek)
- sól
Ocieram skórkę z połowy owocu.
Wyciskam sok.
Wszystko wlewam do wysokiej szklanki.
Dodaję szczyptę soli, olej, miód oraz posiekany imbir.
Dokładnie mieszam.
Mięso umieszczam w foliowej torebce.
Wlewam sos i umieszczam w lodówce na co najmniej godzinę.
Rozgrzewam grill elektryczny (może być patelnia grillowa).
Wykładam kurczaka, polewam częścią zalewy i grilluję około 10 minut.
W międzyczasie podlewam go zalewą.
Zagotowuję lekko osoloną wodę.
Wrzucam różyczki kalafiora.
Po około 4 minutach dodaję marchewkę pokrojoną w plasterki.
Po około minucie dodaję brokuł.
Gotuję około 2 minut i delikatnie odcedzam.
W miseczce umieszczonej nad wrzątkiem intensywnie mieszam masło z żółtkami do momentu uzyskania puszystego, gęstego sosu.
Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie gałką.
Polewam warzywa.
Nakładam porcję warzyw, kurczaka i od razu podaję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)