Razowy makaron z dynią i pieczarkami
Powoli czas żegnać się z jesienią...Składniki na 2 porcje:
- ok. 2 szklanek makaronu razowego (ja wykorzystałam makaron bio)
- ok. 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1 szklanka chudego bulionu drobiowego
- 1 por
- 300 gr pieczarek
- 3 łyżki oliwy
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 180 gr chudej śmietanki 10 %
- szczypiorek
- 1 łyżeczka jałowca w proszku
- sól
- pieprz
Na rozgrzanej oliwie smażę pieczarki i dynię, aż się trochę zrumienią a dynia zmięknie.
Dodaję pora i bulion.
Doprawiam solą, pieprzem i jałowcem.
Wstawiam wodę na makaron, który gotuję 4 minuty (zgodnie z zaleceniami producenta).
Śmietanę mieszam z niepełną szklanką zimnej wody i mąką.
Dodaję do sosu i mieszam, aż do zagotowania.
Zmniejszam ogień i duszę około 1 minuty.
Dodaję odcedzony makaron i mieszam.
Nakładam na talerze i posypuję szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)