sobota, 23 listopada 2013

Razowy makaron z dynią i pieczarkami

Razowy makaron z dynią i pieczarkami


Powoli czas żegnać się z jesienią...


Składniki na 2 porcje:

  • ok. 2 szklanek makaronu razowego (ja wykorzystałam makaron bio)
  • ok. 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 szklanka chudego bulionu drobiowego
  • 1 por 
  • 300 gr pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 180 gr chudej śmietanki 10 %
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka jałowca w proszku
  • sól
  • pieprz
Pieczarki i pora obieram i kroję w plasterki.
Na rozgrzanej oliwie smażę pieczarki i dynię, aż się trochę zrumienią a dynia zmięknie.
Dodaję pora i bulion.
Doprawiam solą, pieprzem i jałowcem.
Wstawiam wodę na makaron, który gotuję 4 minuty (zgodnie z zaleceniami producenta).
Śmietanę mieszam z niepełną szklanką zimnej wody i mąką.
Dodaję do sosu i mieszam, aż do zagotowania.
Zmniejszam ogień i duszę około 1 minuty.
Dodaję odcedzony makaron i mieszam.
Nakładam na talerze i posypuję szczypiorkiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)