Tarta z malinami
Kwintesencja lata: małe, słodkie, pachnące, rubinowe malinki. Pyszne same w sobie, cudowne jako sok, konfitura, sos... Dziś jako główna atrakcja tarty z kruchego ciasta.Składniki:
- 1 porcja ciasta z tego przepisu
- około 5 szklanek malin
- 2 jajka
- 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 opakowania galaretki ()ja wybrałam truskawkową)
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Maliny myjemy, dokładnie przebieramy.
3 pełne szklanki malin przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Powstały sos dokładnie mieszamy z jajkami i mlekiem.
Powstałą masę wylewamy na ciasto i pieczemy około 15 minut, aż się zetnie.
Po wyjęciu odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
gaalretkę rozpuszczamy 1 1/2 ilości wody zalecanej przez rpducenta.
Odstawiamy, aż zacznie lekko tężeć.
Tartę dekorujemy resztą malin (obficie :) ) i polewamy galaretką (ja wykorzystałam pędzelek).
Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)