czwartek, 9 maja 2013

Szarlotka

Szarlotka

Cienka warstwa delikatnego, kruchego ciasta i dużo aromatycznych, słodkich jabłek. Szarlotka jest zawsze czymś zachwycającym...



Składniki na kruche ciasto:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 170 g masła bardzo dobrze schłodzonego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie)
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 kg jabłek dobrych do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki dżemu wiśniowego (ja użyłam wersji bez cukru, słodzonego sokiem z jabłek)
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
Masłem natłuszczamy formę do pieczenia. Ja wykorzystałam dużą formę do tarty, średnicy około 30 cm.
Mąkę przesiewamy przez sitko (aby ciasto było delikatniejsze) do dużej miski.
Masło tniemy w drobne plasterki (dlatego powinno być dobrze schłodzone), a następnie w kosteczkę. Im dokładniej posiekamy je teraz, tym łatwiej wyrobimy później ciasto.
Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól, masło i żółtka. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą a ciasto stanie się elastyczne i lśniące.
Jeżeli w trakcie wyrabiania wydaje nam się, iż ciasto jest za suche, dodajemy wody.
Gotowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2/3 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na formę do pieczenia, lekko dociskamy palcami.
Starcie ciasta sprawia, iż możemy piec spód bez obciążenia.
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upływie 5 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni.
Gotowy spód powinien być lekko złoty i śliczny :)

Jabłka myjemy, obieramy i przekrawamy na połówki. Drylujemy i kroimy w paseczki.
Rozgrzewamy głęboką patelnię. Wysypujemy na nią równomiernie 2 łyżki cukru i czekamy, aż zacznie się lekko karmelizować (nie mieszamy!).
Dodajemy 2/3 jabłek, doprawiamy cynamonem i resztą cukru, mieszamy i prażymy przez około 10 minut. Powinny zacząć się lekko rozpadać.
W czasie, gdy jabłka się smażą, upieczony spód ciasta smarujemy dżemem a na wierzch wykładamy resztę jabłek.
Na surowe jabłka równomiernie wykładamy smażone. Resztę ciasta ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.
Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)