czwartek, 9 maja 2013

Pikantne naleśniki Garam Masala

Pikantne naleśniki Garam Masala

 Bardzo sycące danie na duży głód :) W przyjemny rozgrzewające i rozleniwiające... :)



Składniki na 2 porcje:

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 3 łyżki przyprawy Garam Masala
  • 1 mała, suszona papryczka peperoncini
  • sól
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka oleju
  • sól 
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki masła

Sos:

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • pęczek świeżej natki pietruszki
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto na naleśniki. Powinno być dość rzadkie, jak śmietana.
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy 4 naleśniki.

Ugotowane ziemniaki tłuczemy na gładko.
Cebulę kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy gorczycę. Po chwili wrzucamy cebulę, leciutko oprószamy solą i smażymy kilka minut, cały czas mieszając, aby cebula się zeszkliła a nie przypaliła.
Dodajemy do ziemniaków cebulę, śmietanę i masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki farszu się połączyły.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy kopiastą łyżkę farszu i zwijamy naleśnik w rulonik.
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy do jogurtu greckiego.
Mieszamy i nakładamy do małych miseczek, które umieszczamy obok naleśników.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)