Kurczak ze śliwkami
Śliwki są piękne, pyszne i bardzo zdrowe. Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i błonnik. Mają działanie antyoksydacyjne, co przekłada się na profilaktykę antynowotworową i walkę z wolnymi rodnikami. Pobudzają perystaltykę jelit i hamują wchłanianie cholesterolu. A poza tym mają uniwersalne zastosowanie, nie tylko do deserów, ale także do wytrawnych dań. Zatem czas rozpocząć sezon na śliwki :)Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka oczyszczony z błonek, umyty i osuszony
- 2 szklanki śliwek przekrojonych na pół, bez pestek
- 8 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka jałowca
- 1 łyżeczka kuminu
- sól
- pieprz
- plasterek sera feta
- świeża mięta, poszatkowana
Odstawiam.
Ziemniaki kroję na ćwiartki, marchewkę w talarki ze skosu.
Dokładam do kurczaka razem ze śliwkami.
Całość oprószam lekko solą.
Mieszam oliwę z miodem i polewam nią mięso i warzywa.
Przykrywam i piekę około 1 godziny w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie odkrywam danie i piekę jeszcze trochę, aż ziemniaki się nie zrumienią.
Wyjmuję, posypuję skruszoną w palcach fetą i świeżą miętą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)