poniedziałek, 2 września 2013

Kurczak ze śliwkami

Kurczak ze śliwkami

Śliwki są piękne, pyszne i bardzo zdrowe. Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i  błonnik. Mają działanie antyoksydacyjne, co przekłada się na profilaktykę antynowotworową i walkę z wolnymi rodnikami. Pobudzają perystaltykę jelit i hamują wchłanianie cholesterolu. A poza tym mają uniwersalne zastosowanie, nie tylko do deserów, ale także do wytrawnych dań. Zatem czas rozpocząć sezon na śliwki :)


Składniki na 2 porcje:

  • 1 filet z kurczaka oczyszczony z błonek, umyty i osuszony
  • 2 szklanki śliwek przekrojonych na pół, bez pestek
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka jałowca
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • pieprz
  • plasterek sera feta
  • świeża mięta, poszatkowana
Kurczaka kroję w kostkę, podsmażam na złoto, doprawiając solą, pieprzem, kuminem i jałowcem.
Odstawiam.
Ziemniaki kroję na ćwiartki, marchewkę w talarki ze skosu.
Dokładam do kurczaka razem ze śliwkami.
Całość oprószam lekko solą.
Mieszam oliwę z miodem i polewam nią mięso i warzywa.
Przykrywam i piekę około 1 godziny w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie odkrywam danie i piekę jeszcze trochę, aż ziemniaki się nie zrumienią.
Wyjmuję, posypuję skruszoną w palcach fetą i świeżą miętą.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)