Kremowa zupa ogórkowa
Na pochmurne dni idealna, gęsta, pożywna, jednocześnie nietłusta.Składniki na 2 porcje:
- 600 ml chudego bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki chudej śmietanki jogurtowej w temperaturze pokojowej
- 1 słoiczek domowych ogórków
- 2 marchewki
- 6 ziemniaków
- 1 łyżka naturalnej przyprawy warzywnej (taka "Vegeta", tylko ekologiczna i naturalna)
- 2-3 pełne łyżki mąki pszennej
Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki w kosteczkę.
Dokładam do zupy.
Doprawiam przyprawą warzywną i gotuję do miękkości.
Część warzyw rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaję ogórki i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut, aby były mięciutkie.
Śmietanę wraz z mąką rozprowadzam w niepełnej szklance wody.
Dodaję po troszkę gorącej zupy, a gdy mieszanka porządnie się rozgrzeje, wlewam ją z powrotem do garnka.
Zagotowuję mieszając, gotuję około 2 minut na wolnym ogniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)