poniedziałek, 2 września 2013

Kremowa zupa ogórkowa

Kremowa zupa ogórkowa

Na pochmurne dni idealna, gęsta, pożywna, jednocześnie nietłusta.


Składniki na 2 porcje:

  • 600 ml chudego bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki chudej śmietanki jogurtowej w temperaturze pokojowej
  • 1 słoiczek domowych ogórków
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka naturalnej przyprawy warzywnej (taka "Vegeta", tylko ekologiczna i naturalna)
  • 2-3 pełne łyżki mąki pszennej
Zagotowuję bulion.
Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki w kosteczkę.
Dokładam do zupy.
Doprawiam przyprawą warzywną i gotuję do miękkości.
Część warzyw rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaję ogórki i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut, aby były mięciutkie.
Śmietanę wraz z mąką rozprowadzam w niepełnej szklance wody.
Dodaję po troszkę gorącej zupy, a gdy mieszanka porządnie się rozgrzeje, wlewam ją z powrotem do garnka.
Zagotowuję mieszając, gotuję około 2 minut na wolnym ogniu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)