poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Ogórki kiszone na zupę

Ogórki kiszone na zupę

Lato, czas przetworów :) Rozpoczynam od kiszonych ogórków przygotowanych na zupę.
Wiem, co jem, domowe jest zdrowe :)


Składniki na ok. 2 słoiczki:

  • ok. 1 kg ogórków polnych
  • pęk kopru 
  • kilkucentymetrowy kawałek chrzanu
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • woda
Ogórki myję, szoruję specjalnie przeznaczoną do warzyw szczoteczką.
Układam w dużym słoju warstwami.
Dokładam chrzan i czosnek.
Na wierzchu robię stelaż z kopru, aby ogórki  nie wypływały na wierzch.
Tak przygotowane ogórki zalewam wodą z solą: na każdy 1 litr wody 3 łyżki stołowe soli.
Na wierzchu słoja układam małe drewienko, które dociska lekko koper i blokuje ogórki przed wypływaniem na powierzchnię.
Przykrywam słoik i czekam około tygodnia, aż ogórki się ukiszą.
Czas kiszenia jest zmienny, zatem począwszy od ok. 4 dnia, sprawdzam ogórki czy są już gotowe.
Ukiszone ogórki trę na tarce o małych oczkach.
Opcjonalnie można zetrzeć też czosnek, który kisił się razem z nimi.
Przekładam ogórki do małych słoiczków.
Na dno dużego garnka kładę czystą, bawełnianą lub lnianą ściereczkę.
Wkładam słoiki i zalewam wodą, do około 5/6 wysokości słoika.
Doprowadzam wodę do wrzenia i pasteryzuję słoiki około 15 minut (można trochę dłużej).
Zostawiam w garnku do ostudzenia.

Udanych przetworów :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)