Czekoladowe ciasto na zimno
Bardzo puszyste, o lekkiej konsystencji. Nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się je szybko i łatwo. I jest od góry do dołu czekoladowe... :)Składniki na formę o średnicy około 20 cm:
Spód:
- ok. 16 ciasteczek Oreo
- 50 ml mleka częściowo odtłuszczonego
- 50 gr gorzkiej czekolady
Krem:
- 250 gr serka mascarpone
- 250 gr śmietanki 30% mocno schłodzonej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100 gr gorzkiej czekolady
- 50 gr mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 50 gr gorzkiej, startej czekolady
- orzechy do dekoracji
- 3 łyżeczki dżemu truskawkowego
Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem. Dodajemy do ciasteczek i chwilę miksujemy blenderem, aż składniki się połączą.
Powstałą masę wykładamy na spód formy.
Schładzamy.
Smarujemy dżemem truskawkowym.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Czekoladę topimy i dodajemy do śmietany.
Delikatnie mieszając, dokładamy serek mascarpone, dawkując go po łyżeczce.
Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Wykładamy na ciasto.
Posypujemy startą czekoladą.
Dekorujemy mieszanką orzechów.
Schładzamy przynajmniej 3 godziny. Najlepiej dłużej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)