poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasto na zimno

Czekoladowe ciasto na zimno

Bardzo puszyste, o lekkiej konsystencji. Nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się je szybko i łatwo. I jest od góry do dołu czekoladowe... :)


Składniki na formę o średnicy około 20 cm:

Spód:

  • ok. 16 ciasteczek Oreo
  • 50 ml mleka częściowo odtłuszczonego
  • 50 gr gorzkiej czekolady

Krem:

  • 250 gr serka mascarpone
  • 250 gr śmietanki 30% mocno schłodzonej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 gr gorzkiej czekolady
  • 50 gr mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 50 gr gorzkiej, startej czekolady
  • orzechy do dekoracji
  • 3 łyżeczki dżemu truskawkowego
W blenderze dokładnie rozdrabniamy ciasteczka.
Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem. Dodajemy do ciasteczek i chwilę miksujemy blenderem, aż składniki się połączą.
Powstałą masę wykładamy na spód formy.
Schładzamy.
Smarujemy dżemem truskawkowym.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Czekoladę topimy i dodajemy do śmietany.
Delikatnie mieszając, dokładamy serek mascarpone, dawkując go po łyżeczce.
Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Wykładamy na ciasto.
Posypujemy startą czekoladą.
Dekorujemy mieszanką orzechów.
Schładzamy przynajmniej 3 godziny. Najlepiej dłużej.




Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)