Zupa z kalafiorem i zieloną fasolką
Kremowa zupka pełna warzyw. Delikatna w smaku, lecz pożywna. I pełna witamin :)Składniki na 2-3 porcje:
- 750 ml bulionu
- 180 g chudej śmietanki 10% w temperaturze pokojowej
- ok. 100 ml wody w temperaturze pokojowej
- 1/2 główki kalafiora
- garść zielonej fasolki
- 2 marchewki
- 6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- świeży koperek do posypania
Fasolkę obieramy z ewentualnego łyka i kroimy w kawałki około 3-4 cm długości.
Zagotowujemy bulion.
Dodajemy warzywa i gotujemy je do miękkości.
Doprawiamy solą i pieprzem.
W głębokiej misce dokładnie mieszamy wodę ze śmietaną i mąką.
Dolewamy po chochelce gorącej zupy.
Gdy temperatura mieszanki w misce się podniesie, wlewamy całość z powrotem do zupy i mieszamy aż do zagotowania.
Gotujemy jeszcze około 2 minuty.
Wlewamy do talerzy, dekorujemy świeżym koperkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)