poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Zupa z kalafiorem i zieloną fasolką

Zupa z kalafiorem i zieloną fasolką

Kremowa zupka pełna warzyw. Delikatna w smaku, lecz pożywna. I pełna witamin :)


Składniki na 2-3 porcje:


  • 750 ml bulionu
  • 180 g chudej śmietanki 10% w temperaturze pokojowej
  • ok. 100 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 1/2 główki kalafiora
  • garść zielonej fasolki
  • 2 marchewki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • świeży koperek do posypania
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kalafiora dzielimy na drobniutkie różyczki.
Fasolkę obieramy z ewentualnego łyka i kroimy w kawałki około 3-4 cm długości.
Zagotowujemy bulion.
Dodajemy warzywa i gotujemy je do miękkości.
Doprawiamy solą i pieprzem.
W głębokiej misce dokładnie mieszamy wodę ze śmietaną i mąką.
Dolewamy po chochelce gorącej zupy.
Gdy temperatura mieszanki w misce się podniesie, wlewamy całość z powrotem do zupy i mieszamy aż do zagotowania.
Gotujemy jeszcze około 2 minuty.
Wlewamy do talerzy, dekorujemy świeżym koperkiem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)