poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Czekoladowe lody z sosem mascarpone i rodzynkami amaretto

Czekoladowe lody z sosem mascarpone i rodzynkami amaretto

Ważne, aby do tego deseru wykorzystać dobrej jakości lody. Najlepiej z kawałkami czekolady. W połączeniu z kremowym sosem na bazie mascarpone i rodzynkami amaretto są deserem zapadającym w pamięć.



Składniki na 2 porcje:

  • 8 małych gałek lodów czekoladowych z kawałkami czekolady
  •  1/2 szklanki serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki śmietanki 10%
  • 50 ml amaretto
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • garść mieszanki orzechów
Rodzynki płuczemy we wrzątku, odsączamy i zalewamy amaretto.
Odstawiamy.
W miseczce mieszamy na jednolita masę śmietanę, mascarpone i cukier puder.
Na dno miseczek wysypujemy orzechy.
Następnie nakładamy lody i sos.
Odsączamy rodzynki i posypujemy nimi deser.
Możemy także skropić go odrobiną pozostałego amaretto.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)