Czekoladowe lody z sosem mascarpone i rodzynkami amaretto
Ważne, aby do tego deseru wykorzystać dobrej jakości lody. Najlepiej z kawałkami czekolady. W połączeniu z kremowym sosem na bazie mascarpone i rodzynkami amaretto są deserem zapadającym w pamięć.Składniki na 2 porcje:
- 8 małych gałek lodów czekoladowych z kawałkami czekolady
- 1/2 szklanki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki śmietanki 10%
- 50 ml amaretto
- 1/4 szklanki rodzynek
- garść mieszanki orzechów
Odstawiamy.
W miseczce mieszamy na jednolita masę śmietanę, mascarpone i cukier puder.
Na dno miseczek wysypujemy orzechy.
Następnie nakładamy lody i sos.
Odsączamy rodzynki i posypujemy nimi deser.
Możemy także skropić go odrobiną pozostałego amaretto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)