poniedziałek, 2 września 2013

Lekki gulasz pomidorowy

Lekki gulasz pomidorowy

Sosy często kojarzą się jako ciężkie dania, tłuste i kaloryczne. A to nie musi być prawdą. Dlatego dziś, przedstawiam lekki gulasz warzywno-drobiowy. Możecie wykorzystać go do makaronu, ryżu, placuszków, naleśników lub po prostu chleba.


Składniki na 4 porcje:

  • 1 filet z kurczaka umyty, osuszony,  pozbawiony błonek
  • 1/2 cukinii (lub cała, jeżeli jest mała)
  • garść żółtej fasolki obranej z łyka
  • 4 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1/3 szklanki zielonego groszku
  • 1 gałązka rozmarynku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Pomidorki koktajlowe obieram z szypułek, myję i wrzucam do głębokiej miski.
Miksuję na gładko blenderem a następnie przecieram przez sitko.
Tak powstały sos zagotowuję.
Doprawiam solą, ziołami dalmatyńskimi, rozmarynem i pieprzem.
Cukinię szoruję, kroję w plasterki.
Do sosu dodaję mięso kurczaka pokrojone w kostkę, a po chwili wszystkie warzywa.
Doprawiam koncentratem pomidorowym.
Gotuję na wolnym ogniu, az sos się porządnie nie zredukuje a mięso nie będzie kruchutkie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)