Lekki gulasz pomidorowy
Sosy często kojarzą się jako ciężkie dania, tłuste i kaloryczne. A to nie musi być prawdą. Dlatego dziś, przedstawiam lekki gulasz warzywno-drobiowy. Możecie wykorzystać go do makaronu, ryżu, placuszków, naleśników lub po prostu chleba.Składniki na 4 porcje:
- 1 filet z kurczaka umyty, osuszony, pozbawiony błonek
- 1/2 cukinii (lub cała, jeżeli jest mała)
- garść żółtej fasolki obranej z łyka
- 4 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1/3 szklanki zielonego groszku
- 1 gałązka rozmarynku
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- sól
- pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Miksuję na gładko blenderem a następnie przecieram przez sitko.
Tak powstały sos zagotowuję.
Doprawiam solą, ziołami dalmatyńskimi, rozmarynem i pieprzem.
Cukinię szoruję, kroję w plasterki.
Do sosu dodaję mięso kurczaka pokrojone w kostkę, a po chwili wszystkie warzywa.
Doprawiam koncentratem pomidorowym.
Gotuję na wolnym ogniu, az sos się porządnie nie zredukuje a mięso nie będzie kruchutkie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)