poniedziałek, 2 września 2013

Tarte buraczki

Tarte buraczki

Proste w przygotowaniu, stanowią potem pyszny dodatek do obiadu, który można przygotować w mgnieniu oka. Buraki zawierają antocyjany o działaniu antynowotworowym i działającym przeciw wolnym rodnikom. To źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu. A poza tym są pyszne :)



Składniki na ok. 5 małych słoiczków:

  • 5 dużych buraków
  • sól
Buraki gotujemy w mundurkach, aby utraciły jak najmniej wartości odżywczych.
Zostawiamy do ostudzenia.
Obieramy i trzemy na tarce.
Doprawiamy lekko solą.
Pasteryzujemy ok. 15 minut.
Przed podaniem doprawiamy według uznania: śmietanką, sokiem z cytryny czy pieprzem...

Udanych przetworów :)



żelaza, wapnia, magnezu, potasu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.htmlżelaza, wapnia, potasu i amgnezu.
antocyja

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.htmlantocyjany,
antocyjano

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
antocyja

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
antocyjano

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)