Tarte buraczki
Proste w przygotowaniu, stanowią potem pyszny dodatek do obiadu, który można przygotować w mgnieniu oka. Buraki zawierają antocyjany o działaniu antynowotworowym i działającym przeciw wolnym rodnikom. To źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu. A poza tym są pyszne :)
Składniki na ok. 5 małych słoiczków:
Buraki gotujemy w mundurkach, aby utraciły jak najmniej wartości odżywczych.
Zostawiamy do ostudzenia.
Obieramy i trzemy na tarce.
Doprawiamy lekko solą.
Pasteryzujemy ok. 15 minut.
Przed podaniem doprawiamy według uznania: śmietanką, sokiem z cytryny czy pieprzem...
Udanych przetworów :)
żelaza, wapnia, magnezu, potasu
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.htmlżelaza, wapnia, potasu i amgnezu.
antocyja
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.htmlantocyjany,
antocyjano
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
antocyja
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
antocyjano
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)