Pizza z szynką i pieczarkami
Klasyka gatunku w mojej interpretacji. :)Składniki na 1 pizzę dla 2 osób:
- 1/2 porcji ciasta z tego przepisu
- 0,2 kg pieczarek
- 5 plasterków chudej szynki bez konserwantów
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- starty żółty ser
- świeża rukola i bazylia
- oliwa do natłuszczenia blachy i brzegów pizzy
- sól
- pieprz
Ciasto rozwałkowuję na blasze na prostokąt.
Pomidor sparzam, obieram, kroję w kostkę.
Rozprażam na patelni, dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem.
Wykładam na pizzę i rozsmarowuję.
Na wierzchu układam szynkę.
Pieczarki myję, obieram, szatkuję na drobne plasterki.
Duszę na patelni z dodatkiem kilku łyżek wody i szczyptą soli przez 3 minuty.
Wykładam na pizzę.
Posypuję startym serem.
Opcjonalnie oprószam solą.
Piekę 12 minut w 24o stopniach, odwracam w połowie pieczenia.
Dekoruję bazylią i rukolą i od razu podaję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)