wtorek, 17 września 2013

Pizza z szynką i pieczarkami

Pizza z szynką i pieczarkami

Klasyka gatunku w mojej interpretacji. :)


Składniki na 1 pizzę dla 2 osób:

  • 1/2 porcji ciasta z tego przepisu
  • 0,2 kg pieczarek
  • 5 plasterków chudej szynki bez konserwantów
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • starty żółty ser
  • świeża rukola i bazylia
  • oliwa do natłuszczenia blachy i brzegów pizzy
  • sól
  • pieprz
Blachę do pieczenia natłuszczam oliwą.
Ciasto rozwałkowuję na blasze na prostokąt.
Pomidor sparzam, obieram, kroję w kostkę.
Rozprażam na patelni, dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem.
Wykładam na pizzę i rozsmarowuję.
Na wierzchu układam szynkę.
Pieczarki myję, obieram, szatkuję na drobne plasterki.
Duszę na patelni z dodatkiem kilku łyżek wody i szczyptą soli przez 3 minuty.
Wykładam na pizzę.
Posypuję startym serem.
Opcjonalnie oprószam solą.
Piekę 12 minut w 24o stopniach, odwracam w połowie pieczenia.
Dekoruję bazylią i rukolą i od razu podaję.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)