wtorek, 17 września 2013

Makaronowa zapiekanka z brokułem

Makaronowa zapiekanka z brokułem

Zapiekanki makaronowe to dobre rozwiązanie, gdy chcemy wykreować małym nakładem pracy pożywny, sycący obiad. Możemy także wrzucać, co nam do ręki wpadnie :) A potem zapiekankę można wygodnie odgrzać.


Składniki na 2-4 porcje:

  • 120 gr makaronu (ja użyłam spaghetti)
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • 1/2 brokuła
  • słonecznik
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki sosu z tego przepisu (można zastąpić 4 dodatkowymi łyżeczkami koncentratu)
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan
  • 1 łyżeczka oliwy
Makaron gotujemy przez 1/2 czasu zalecaną przez producenta.
Odcedzamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą.
Pomidor sparzamy, obieramy, kroimy w kawałki. paprykę kroimy w paski.
Dodajemy do makaronu, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Brokuł blanszujemy i wykładamy na wierzch zapiekanki.
W garnuszku mieszamy mleko z koncentratem pomidorowym, sosem i mąką.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Mieszamy dokładnie i gotujemy, aż sos zgęstnieje (wciąż powinien pozostać płynny).
Wylewamy na zapiekankę.
Posypujemy parmezanem, słonecznikiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Po 5 minutach, gdy zapiekanka się zrumieni, możemy ją przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie przypiekła.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)