wtorek, 17 września 2013

Jedwabisty sos pomidorowy


 Jedwabisty sos pomidorowy


W odróżnieniu od sosu, który prezentowałam Wam ostatnio, ten jest gęstszy, ma bardziej jednorodną konsystencję i jest gładziutki. Trochę przypomina przecier pomidorowy. Jest wydajny i po sezonie możecie wykorzystać go, aby mieć gotowy makaron z sosem pomidorowym dosłownie w mgnieniu oka. Dodajcie tylko swoich ulubionych warzyw, sera czy innych składników. Albo zostawcie sam makron i sos. Będzie bardzo po włosku i bardzo pysznie :)


Składniki na około 1,5 litra sosu:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • sól (około 2 łyżek)
Pomidory myjemy, odrywamy szypułki, nacinamy na krzyż z góry i z dołu. Układamy w głębokiej misce i sparzamy.
Odlewamy wodę, obieramy pomidory i kroimy w kawałki (może być nawet w ćwiartki) oddzielając pestki i zostawiając sam miąższ.
Pokrojone pomidory umieszczamy w dużym garnku, posypujemy solą i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy około 15 minut, po czym zestawiamy z ognia i miksujemy na gładko blenderem.
Wstawiamy z powrotem na ogień, zagotowujemy, redukujemy ogień, przykrywamy i gotujemy około 2 godzin.
Gotowy sos wlewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie pasteryzujemy przez około 10 minut.

Udanych przetworów :)
Zamknijcie trochę lata w słoikach :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)