Podstawowy sos pomidorowy
Najprostszy, najbardziej podstawowy przepis na domowy sos pomidorowy. Zredukowany i dość gęsty stanowi idealną bazę. Można dodać do niego warzywa, mięso, przyprawy oraz zioła. Zimą, gdy ciężko dostać dobre pomidory, a i tak większość z nich smakuje po prostu jak woda taki sos dodany do makaronu będzie jak wspomnienie lata. Zatem andiamo avanti, zamknijmy trochę słońca w butelce! :)Składniki na około cztery 0,25 l butelki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 1 głęboka łyżka soli
- 4 liście bazylii (opcjonalnie)
Zalewam je wrzątkiem i po ok. 30 sekundach odsączam.
Obieram ze skórki, usuwam stwardnienia od szypułek, kroję w kostkę i wrzucam do dużego garnka.
Doprawiam solą.
Zagotowuję, redukuję ogień i gotuję pod przykryciem minimum 1,5 godziny.
Sos powinien się porządnie zredukować i być dość gęsty.
Butelki wyparzam, na dno każdej kładę liść bazylii (opcjonalnie).
Wlewam sos, zakręcam i pasteryzuję około 15 minut.
Udanych przetworów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)