Pita z kurczakiem i warzywami
Pyszna pita domowej roboty pełna warzyw ziół i delikatnego kurczaka. Wszystko takie kolorowe, aż cieszy oko :) Lubię dania pełne barw, a to jest naprawdę łatwe w przyrządzeniu. I pozbawione chemicznych dodatków i zbędnego tłuszczu. Spróbujcie i przekonajcie się sami :)Składniki na 2 porcje (2 bułeczki pita):
Ciasto:
- 120 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 240 gr mąki pszennej
- 4 gr drożdży instant
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 2 ziemniaki
- 1 filet z kurczaka
- 1 pomidor
- 1/3 czerwonej papryki
- świeża bazylia
- świeża rukola
- 2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Następnie formuję kulkę, lekko ja spłaszczam, aby była dość płaska i dość szeroka. Lekko oprószam solą (opcjonalnie).
Przez środek kulki wykonuję dość głębokie nacięcie wzdłuż ostrym nożem.
Pitę piekę około 10 minut w 240 stopniach.
Ziemniaki gotuję w nieosolonej wodzie około 10-15 minut.
Odstawiam na chwilę do wystygnięcia.
Obieram i kroję w łódeczki.
Układam w naczyniu żaroodpornym, doprawiam sola i pieprzem i delikatnie skrapiam oliwą.
Piekę razem z pitą.
Kurczaka myję, osuszam, nacieram curry.
Gotuję na parze około 20 minut, az mięso będzie miękkie i soczyste.
Kroję w plasterki.
Pomidora sparzam, obieram, kroję w plasterki.
Paprykę kroję w paseczki.
Gotową pitę odstawiam na jakieś 10 minut, aby lekko przestygła.
Docinam ją do końca, otrzymując dwie półkoliste części.
Każdą z nich nacinam przez środek, robiąc w środku bułki kieszonkę.
Lekko formuję pita ręką, tak aby kieszonka się rozszerzyła, ale pita nie rozerwała się.
Do każdej pity wkładam świeżą rukolę, bazylię, mięso, pomidor, paprykę i ziemniaka.
Dodaję ketchup oraz opcjonalnie jogurt naturalny.
Podaję od razu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)