wtorek, 17 września 2013

Owsianka z siemieniem lnianym, cynamonem i bananem

Owsianka z siemieniem lnianym, cynamonem i bananem

Pożywne, smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch. Moim zdaniem owsianka jest niestety często niedoceniana, jako potrawa nudna, bez smaku, papkowata... A przecież to nieprawda! Dodatek owoców i przypraw oraz odpowiednia metoda gotowania sprawia, że jest to aromatyczne i kremowe danie. I na długo zaspokaja głód. Polecam :)


Składniki na 1 porcję:

  • 4 płaskie łyżki płatków owsianych
  • 0,5-1 szklanka wrzątku
  • 1-1,5 szklanki częściowo odtłuszczonego mleka
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub do smaku)
  • 1 banan pokrojony w plasterki
Płatki owsiane wsypuję do garnka i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na minimum 15 minut.
Następnie mieszam, dodaję mleko i zagotowuję.
W ten sposób namoczone płatki szybciej się gotują, trudniej je przypalić i lepiej smakują (moim zdaniem).
Doprawiam siemieniem i cynamonem.
Gotuję około 3 minut.
Owsiankę wlewam do miseczki i dodaję banana.

Smacznego i na zdrowie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)