Owsianka z siemieniem lnianym, cynamonem i bananem
Pożywne, smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch. Moim zdaniem owsianka jest niestety często niedoceniana, jako potrawa nudna, bez smaku, papkowata... A przecież to nieprawda! Dodatek owoców i przypraw oraz odpowiednia metoda gotowania sprawia, że jest to aromatyczne i kremowe danie. I na długo zaspokaja głód. Polecam :)Składniki na 1 porcję:
- 4 płaskie łyżki płatków owsianych
- 0,5-1 szklanka wrzątku
- 1-1,5 szklanki częściowo odtłuszczonego mleka
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu (lub do smaku)
- 1 banan pokrojony w plasterki
Następnie mieszam, dodaję mleko i zagotowuję.
W ten sposób namoczone płatki szybciej się gotują, trudniej je przypalić i lepiej smakują (moim zdaniem).
Doprawiam siemieniem i cynamonem.
Gotuję około 3 minut.
Owsiankę wlewam do miseczki i dodaję banana.
Smacznego i na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)