czwartek, 2 maja 2013

Pizza z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią

Pizza z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią


Pizza we włoskim stylu na delikatnym, cienkim cieście. Zaskakująco lekka, pełna smaków i kolorów.




Składniki na 2 małe pizze każda dla jednej osoby:

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej
  • 240 ml wody
  • 1 łyżka soli drobnoziarnistej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 7 g drożdży suszonych

Dodatkowo:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 6 gałązek świeżego oregano
  • 1/4 czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/4 czerwonej, ostrej papryki
  • 1 mała, suszona papryczka peperoncini
  • 20 dag mozzarelli (suchej, nie z zalewy)
  • 8 suszonych pomidorów w oleju roślinnym
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
Do wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb lub pizzę używam z reguły maszyny do wypieku chleba. W ten sposób mam gwarancję, że ciasto zawsze idealnie wyrośnie. Zatem, jeżeli korzystamy z takowej maszynki wlewamy wodę i oliwę, a na wierzch wysypujemy mąkę, sól i drożdże. Ustawiamy na program do wyrabiania ciasta i odpoczywamy półtorej godziny. :)
Jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie, rozpoczynamy od zrobienia zaczynu z 100 g mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, drożdży i szczypty cukru. Mieszamy wszystkie składniki, aż się połączą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w środku wgłębienie i wlewamy w nie zaczyn oraz resztę wody. Dodajemy sól i energicznie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne (około 10 minut). Ponownie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje.
Każdą rozwałkowujemy na cienki placek (około 0,5 cm grubości).
Za pomocą okrągłego talerza lub spodu tortownicy wycinamy kółko z ciasta.
Układamy je na blasze do pieczenia nasmarowanej oliwą.
Rękami naciągamy ciasto, lekko formujemy brzegi tak, aby pizza miała wciąż ładny, okrągły kształt.

W miseczce mieszamy pomidory z puszki, listki oregano, sól, pieprz oraz bardzo drobno posiekaną słodką i ostrą paprykę.
Tak powstałym sosem smarujemy obie pizze, pomijając ich brzegi.
Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na pizzy (ma nie przykrywać całego spodu, lecz leżeć tylko miejscami, inaczej pizza będzie ciężka...)
Brzegi smarujemy oliwą.
Obie pizze posypujemy skruszoną w palcach papryczką peperoncini.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Jeżeli pieczemy dwie pizze naraz, jedną blachę wkładamy w górną część piekarnika, a drugą w dolną. Po około 6 minutach zamieniamy je miejscami.
Pieczemy przez około 12 minut. Powinny być złociste, ale nie zbrązowiałe.

Suszone pomidory kroimy w plasterki i wykładamy na obie pizze.
Posypujemy listkami bazylii i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego :)

Wskazówki.

Taka pizza nie lubi ketchupu ani innych sosów tego typu. :)
Polecam także do skropienia użyć aromatyzowanej oliwy z oliwek zamiast zwykłej.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)