czwartek, 2 maja 2013

Wołowina we włoskim sosie

Wołowina we włoskim sosie


Kruchutkie mięsko, które można kroić łyżką. Słodki, pełen smaku pomidorowy sos. A dla uzupełnienia chrupiące, maślane grzanki...



Składniki na 2 porcje:

Wołowina w sosie:

  • 30 dag wołowiny bez kości
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 10 połówek suszonych pomidorów w oleju roślinnym
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule czosnkowe (można zastąpić zwykłymi, białymi)
  • 1 ostra, czerwona papryczka
  • 1 cebula dymka
  • 1/4 szklanki kukurydzy odsączonej z zalewy
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek odsączonych z zalewy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Chrupiące grzanki:

  • 4 kromki chleba pszennego (ja wykorzystałam delikatny chleb toskański)
  • masło do posmarowania chleba
  • 50 g sera camembert
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
Wołowinę myjemy i osuszamy. Wykrawamy wszelkie błonki i kroimy w plasterki a następnie obtaczamy w mące. Odkładamy na bok.
Cebule przekrawamy na połówki, po czym kroimy w paseczki.
Czosnek drobno siekamy.
Ostrą paprykę, oliwki i suszone pomidory kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy wołowinę i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto.
Dodajemy cebulę, czosnek i ostrą paprykę. Mieszamy. Posypujemy cukrem.
Chwilę smażymy, po czym doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
(Wskazówka: sprawdzamy, czy pomidory w puszce zawierają w składzie sól i w stosunku do tej informacji doprawiamy mięso, aby końcowy efekt nie był za słony).
Wlewamy bulion, pomidory w puszce, dodajemy kukurydzę, oliwki i suszone pomidory.
Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym redukujemy ogień i dusimy około 1,5 godziny (od czasu do czasu mieszając, aby potrawa nie przywierała do dna).

Kromki chleba smarujemy masłem.
Serek kroimy w plasterki i układamy na chlebie.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (nie smażymy na maśle!).
Układamy chlebek, smażymy krótka chwilę, aby chleb od spodu ładnie się zrumienił, po czym przykrywamy patelnię, redukujemy gaz i trzymamy grzanki w ten sposób chwilę, aż serek zacznie się lekko roztapiać.
Zdejmujemy z patelni.

Na talerz nakładamy wołowinę za pomocą łyżki cedzakowej. Resztkę sosu, która pozostała na patelni ustawiamy na dużym ogniu i gotujemy bez przykrycia, aż się zredukuje i zgęstnieje. Polewamy wołowinę.
Szalotkę siekamy, tnąc pod skosem i posypujemy sos.
Obok wykładamy grzanki.
Podajemy gorące.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)