wtorek, 30 kwietnia 2013

Focaccia rossa

Focaccia rossa

 Słodko-ostra focaccia rossa, czyli czerwona focaccia. Idealna zarówno na zimno, jak i na ciepło.



Składniki:

  • 120 ml wody
  • 240 g mąki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine plus dodatkowo do natłuszczenia formy
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka soli drobnoziarnistej (ja wykorzystałam sól o obniżonej zawartości sodu, z dodatkiem potasu)
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • 1/3 czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych w oliwie z oliwek (ja wykorzystałam domowe przetwory, mogą być świeże pomidorki)
  • 1/2 czerwonej, ostrej papryczki
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 1/2 cebulki dymki
  • 1 plasterek niewędzonego oscypka grubości około 0,5 cm (można wykorzystać fetę lub suchą mozarellę)
  • gruboziarnista sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ja do tego celu wykorzystuję maszynę do wypieku chleba. Wlewam wodę, oliwę, następnie dodaję mąkę, sól, cząber i drożdże.
Jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie rozpoczynamy od zrobienia zaczynu (teoretycznie przy suszonych drożdżach nie jest to konieczne) z wody, odrobiny mąki i drożdży. Po 15 minutach zagniatamy wszystkie składniki i wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ręczniczkiem i czekamy około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto wykładamy do wysmarowanej oliwą formy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
Słodką paprykę kroimy w cienkie piórka, natomiast ostrą w drobne plasterki.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a suszone kroimy w dość grube plastry.
Oliwki siekamy, ser kroimy w drobną kosteczkę.
W cieście robimy palcem drobne wgłębienia, w które wkładamy połówki pomidorków koktajlowych.
Na wierzchu układamy ostrą i słodką paprykę oraz oliwki. Całość posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy lekko oliwą.
Pieczemy około 10 minut.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy na wierzch suszone pomidory, ser i dymkę.
Pieczemy jeszcze około 2-3 minuty, aż focaccia będzie złotawa.

Smacznego :)

Wskazówki.

Idealnie smakuje na ciepło skropiona oliwą z oliwek.
Na zimno jest również przepyszna, będzie wspaniałą przekąską w trakcie majówki lub pikniku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)