poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Roladki z kurczaka z tłuczonymi ziemniaczkami i purée z groszku

Roladki z kurczaka z tłuczonymi ziemniaczkami i purée z groszku

Wyrazisty, soczysty kurczak harmonijnie łączy się z delikatnymi, puszystymi ziemniaczkami. Łagodne, słodkawe purée z groszku uzupełnia danie i nadaje mu wiosennej radości. :)



Składniki na 2 porcje:


Roladki z kurczaka:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 20 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam Bleu d'Auvergne)
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Tłuczone ziemniaki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Purée z groszku:

  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
Kurczaka myjemy, osuszamy i odkrawamy wszelkie błonki. Filet kroimy wzdłuż na pół, otrzymując dwa kotlety. Następnie, ostrym nożem, każdy kawałek przekrawamy ponownie wzdłuż, otrzymując długi, cienki kawałek mięsa.
Tak przygotowane mięso oprószamy pieprzem i ewentualnie solą (ser i szynka są dość słone, zatem można ją pominąć).
Ser rozbijamy bokiem noża na i nakładamy cienką warstwę na całą długość mięsa. Zwijamy ciasno w roladkę i owijamy plasterkiem szynki.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy mięso tak, aby miejsce, w którym skończyliśmy zawijać szynkę znalazło się na dole.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez.
Mięso obsmażamy na złoto ze wszystkich stron, przytulamy roladki także do boków patelni, aby przysmażyć ich czubki.
Patelnię wkładamy do piekarnika (jeżeli nie można w niej piec, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego lekko nasmarowanego olejem). Pieczemy około 15 minut (do ok.20 minut jeżeli roladki wyszły bardzo grube).
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.

Ziemniaczki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ustawiamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz i energicznie rozbijamy tłuczkiem. Jeżeli masa wydaje się robić zbyt sucha, zestawiamy z ognia.

Zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy groszek i gotujemy, licząc od momentu ponownego zagotowania, około 5 minut. Odcedzamy.
W blenderze miksujemy groszek ze śmietaną na gładką masę. Doprawiamy solą.
Za pomocą sitka i łyżki przecieramy zmiksowany groszek do osobnego naczynia. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się wszelkich łupinek a nasze purée będzie lekkie i puszyste.

Na środek talerza wykładamy tłuczone ziemniaki. Na wierzch kładziemy kurczaka. Za pomocą łyżeczki lub rożka do wyciskania kremów dekorujemy talerz purée z groszku.

Smacznego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)