Roladki z kurczaka z tłuczonymi ziemniaczkami i purée z groszku
Wyrazisty, soczysty kurczak harmonijnie łączy się z delikatnymi, puszystymi ziemniaczkami. Łagodne, słodkawe purée z groszku uzupełnia danie i nadaje mu wiosennej radości. :)Składniki na 2 porcje:
Roladki z kurczaka:
- 1 filet z kurczaka
- 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 20 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam Bleu d'Auvergne)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Tłuczone ziemniaki:
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Purée z groszku:
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
Tak przygotowane mięso oprószamy pieprzem i ewentualnie solą (ser i szynka są dość słone, zatem można ją pominąć).
Ser rozbijamy bokiem noża na i nakładamy cienką warstwę na całą długość mięsa. Zwijamy ciasno w roladkę i owijamy plasterkiem szynki.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy mięso tak, aby miejsce, w którym skończyliśmy zawijać szynkę znalazło się na dole.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez.
Mięso obsmażamy na złoto ze wszystkich stron, przytulamy roladki także do boków patelni, aby przysmażyć ich czubki.
Patelnię wkładamy do piekarnika (jeżeli nie można w niej piec, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego lekko nasmarowanego olejem). Pieczemy około 15 minut (do ok.20 minut jeżeli roladki wyszły bardzo grube).
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Ziemniaczki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ustawiamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz i energicznie rozbijamy tłuczkiem. Jeżeli masa wydaje się robić zbyt sucha, zestawiamy z ognia.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy groszek i gotujemy, licząc od momentu ponownego zagotowania, około 5 minut. Odcedzamy.
W blenderze miksujemy groszek ze śmietaną na gładką masę. Doprawiamy solą.
Za pomocą sitka i łyżki przecieramy zmiksowany groszek do osobnego naczynia. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się wszelkich łupinek a nasze purée będzie lekkie i puszyste.
Na środek talerza wykładamy tłuczone ziemniaki. Na wierzch kładziemy kurczaka. Za pomocą łyżeczki lub rożka do wyciskania kremów dekorujemy talerz purée z groszku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)