czwartek, 25 kwietnia 2013

Tarta bananowa

Tarta bananowa


Waniliowy krem, banany w chrupiącej skórce i lekki posmak chałwy...



Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 2 łyżki gęstej śmietany
 

Składniki na waniliowy krem budyniowy:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml mleka

Dodatkowo:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 4 kostki mlecznej czekolady
Rozpoczynamy od zrobienia spodu z kruchego ciasta.
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy pokrojone w drobne kawałki masło i szatkujemy nożem, aż będzie dość jednorodne.
Dodajemy jajko oraz śmietanę i wyrabiamy krótko, aż energicznie.
Wykładamy na formę do tart i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (może być na całą noc).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wysypujemy obciążenie w postaci np. nasion roślin strączkowych jak groch, fasola, ciecierzyca.
Pieczemy 5 minut, po czym redukujemy temperaturę do 190 stopni i pieczemy dalsze 10 minut.
Zdejmujemy obciążenie wraz z folią i pieczemy kilka minut, aż ciasto będzie złotawe.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Smarujemy spód pastą tahini.
W rondelku zagotowujemy mleko wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii (nie korzystamy z sztucznego cukru waniliowego...naprawdę warto zainwestować w ekstrakt z prawdziwej wanilii, różnica w smaku jest ogromna, że o wpływie na zdrowie nie wspomnę...).
Rozpuszczamy w wodzie obie mąki i przez sitku wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy do zgęstnienia masy.
Gotujemy jeszcze chwilkę ciągle mieszając, po czym wylewamy krem na spód ciasta.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Obtaczamy w cukrze i smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią. Odwracamy delikatnie na drugą stronę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Delikatnie układamy na wierzchu ciasta.
Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach (aby było nam łatwiej możemy najpierw schłodzić ją w lodówce).
Odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a następnie na co najmniej godzinę chowamy do lodówki.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)