Tarta bananowa
Waniliowy krem, banany w chrupiącej skórce i lekki posmak chałwy...
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła
- 60 g cukru
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 2 łyżki gęstej śmietany
Składniki na waniliowy krem budyniowy:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek cukru
- 300 ml mleka
Dodatkowo:
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki pasty tahini
- 4 kostki mlecznej czekolady
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy pokrojone w drobne kawałki masło i szatkujemy nożem, aż będzie dość jednorodne.
Dodajemy jajko oraz śmietanę i wyrabiamy krótko, aż energicznie.
Wykładamy na formę do tart i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (może być na całą noc).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wysypujemy obciążenie w postaci np. nasion roślin strączkowych jak groch, fasola, ciecierzyca.
Pieczemy 5 minut, po czym redukujemy temperaturę do 190 stopni i pieczemy dalsze 10 minut.
Zdejmujemy obciążenie wraz z folią i pieczemy kilka minut, aż ciasto będzie złotawe.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Smarujemy spód pastą tahini.
W rondelku zagotowujemy mleko wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii (nie korzystamy z sztucznego cukru waniliowego...naprawdę warto zainwestować w ekstrakt z prawdziwej wanilii, różnica w smaku jest ogromna, że o wpływie na zdrowie nie wspomnę...).
Rozpuszczamy w wodzie obie mąki i przez sitku wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy do zgęstnienia masy.
Gotujemy jeszcze chwilkę ciągle mieszając, po czym wylewamy krem na spód ciasta.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Obtaczamy w cukrze i smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią. Odwracamy delikatnie na drugą stronę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Delikatnie układamy na wierzchu ciasta.
Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach (aby było nam łatwiej możemy najpierw schłodzić ją w lodówce).
Odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a następnie na co najmniej godzinę chowamy do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)