czwartek, 25 kwietnia 2013

Razowe gnocchi z sosem z niebieskim serem pleśniowym

Razowe gnocchi z sosem z niebieskim serem pleśniowym


Połączenie sera z niebieską pleśnią i orzechów jest zachwycające. Wyraziste i delikatne zarazem. Wyrafinowane. A razowe gnocchi stanowią doskonałe tło dla tej kompozycji...



Składniki na 2 porcje:

  • 6 średnich, ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki sera feta
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1,5 szklanki mieszanki mąki pszennej razowej i orkiszowej, plus dodatkowo do posypania stolnicy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • 1 duże jajko
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam Bleu d'Auvergne)
  • 1 łyżka brandy
  • 180 g śmietany 12%
  • 1/2 szklanki bulionu (w wersji wegetariańskiej bulionu warzywnego)
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • starty parmezan do posypania
Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy, aby nie było grudek. Dodajemy mąkę, fetę, jajko, listki rozmarynu, sól i obfitą dawkę pieprzu.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie delikatne ale zwarte. Jeżeli zbyt się rozpada, dodajemy więcej mąki.
Na oprószonej mąką stolnicy rolujemy kawałki ciasta w wałeczki, które następnie tniemy ostrym nożem na pojedyncze gniocchi.
Gotowe gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy.
Ugotowane gnocchi dokładnie odsączmy na durszlaku.
W rondelku zagotowujemy bulion ze śmietaną i pokruszonym serem. Dodajemy szczypiorek.
Gotujemy kilkanaście minut, aż sos się nie zredukuje.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy gnocchi, aż się lekko zrumienią.
Dodajemy sos i lekko mieszamy, zdejmujemy z ognia i nakładamy na talerze.
Na suchej patelni prażymy orzechy, dodajemy do gnocchi.
Całość posypujemy parmezanem i podajemy.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)