Razowe gnocchi z sosem z niebieskim serem pleśniowym
Połączenie sera z niebieską pleśnią i orzechów jest zachwycające. Wyraziste i delikatne zarazem. Wyrafinowane. A razowe gnocchi stanowią doskonałe tło dla tej kompozycji...
Składniki na 2 porcje:
- 6 średnich, ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki sera feta
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1,5 szklanki mieszanki mąki pszennej razowej i orkiszowej, plus dodatkowo do posypania stolnicy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 1 duże jajko
- 80 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam Bleu d'Auvergne)
- 1 łyżka brandy
- 180 g śmietany 12%
- 1/2 szklanki bulionu (w wersji wegetariańskiej bulionu warzywnego)
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- starty parmezan do posypania
Wyrabiamy ciasto, aż będzie delikatne ale zwarte. Jeżeli zbyt się rozpada, dodajemy więcej mąki.
Na oprószonej mąką stolnicy rolujemy kawałki ciasta w wałeczki, które następnie tniemy ostrym nożem na pojedyncze gniocchi.
Gotowe gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy.
Ugotowane gnocchi dokładnie odsączmy na durszlaku.
W rondelku zagotowujemy bulion ze śmietaną i pokruszonym serem. Dodajemy szczypiorek.
Gotujemy kilkanaście minut, aż sos się nie zredukuje.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy gnocchi, aż się lekko zrumienią.
Dodajemy sos i lekko mieszamy, zdejmujemy z ognia i nakładamy na talerze.
Na suchej patelni prażymy orzechy, dodajemy do gnocchi.
Całość posypujemy parmezanem i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)