czwartek, 25 kwietnia 2013

Sałatka caprese z rukolą i suszonymi pomidorami

 Sałatka caprese z rukolą i suszonymi pomidorami


Bardziej sycąca wersja tradycyjnej sałatki. Orzechowy, wyrazisty smak rukoli oraz słodycz suszonych pomidorów cudownie dopełnia delikatny smak caprese. Idealna na obiad. Polecam z chlebem Fougasse.

 Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie pomidory
  • 1 kulka sera mozzarella odsączonego z zalewy
  • pęczek rukoli
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 5 suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • gruboziarnista sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Listki rukoli myjemy i przebieramy. Następnie wykładamy na spód głębokiego talerza.
Suszone pomidory kroimy w paseczki i wykładamy na rukolę.
Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, usuwając ewentualne twarde fragmenty z ogonków.
Mozarellę kroimy w plasterki.
Na sałatkę wykładamy naprzemiennie plasterki pomidora i mozarelli.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy listkami bazylii.
Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine.

Smacznego :)

Wskazówka:
Przyrządzona w mniejszych porcjach może stanowić śliczną i efektowną przystawkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)