Sałatka caprese z rukolą i suszonymi pomidorami
Bardziej sycąca wersja tradycyjnej sałatki. Orzechowy, wyrazisty smak rukoli oraz słodycz suszonych pomidorów cudownie dopełnia delikatny smak caprese. Idealna na obiad. Polecam z chlebem Fougasse.
Składniki na 2 porcje:
- 2 średnie pomidory
- 1 kulka sera mozzarella odsączonego z zalewy
- pęczek rukoli
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 5 suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- gruboziarnista sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine
Listki rukoli myjemy i przebieramy. Następnie wykładamy na spód głębokiego talerza.
Suszone pomidory kroimy w paseczki i wykładamy na rukolę.
Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, usuwając ewentualne twarde fragmenty z ogonków.
Mozarellę kroimy w plasterki.
Na sałatkę wykładamy naprzemiennie plasterki pomidora i mozarelli.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy listkami bazylii.
Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine.
Smacznego :)
Wskazówka:
Przyrządzona w mniejszych porcjach może stanowić śliczną i efektowną przystawkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)