czwartek, 25 kwietnia 2013

Razowy chleb Fougasse z czarnymi oliwkami

Razowy chleb Fougasse z czarnymi oliwkami




Fougasse to płaski, nadziewany chlebek charakterystyczny dla kuchni prowansalskiej. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentuję wersję razową z wyrazistymi, mięsistymi czarnymi oliwkami.



Składniki na 1 bochenek:

  • 500 g mąki pszennej, chlebowej, razowej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek odsączonych z zalewy
  • oliwa z oliwek

Do wyrobienia ciasta drożdżowego wykorzystuję maszynę do chleba. Ciasto w niej za każdym razem wyrasta i w dodatku robi się samo :) Zatem, jeżeli korzystamy z maszyny wlewamy wodę i 2 łyżki oliwy, na to wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez około 1,5 godziny.
Natomiast jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie, zaczynamy od zrobienia zaczynu. 100 g mąki rozpuszczamy w 100 ml letniej wody z dodatkiem cukru. Dodajemy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Gdy wyrośnie dodajemy do reszty mąki, wody i oliwy i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokątny placek.
Oliwki tniemy w wąskie paseczki i wykładamy na połowie ciasta zostawiając puste brzegi, aby chleb można było skleić.
Składamy placek na pół, zaciskamy brzegi.
Na wierzchu robimy kilka głębokich nacięć, całość smarujemy oliwą z oliwek.
Przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Gdy się nagrzeje uchylamy drzwiczki i skrapiamy wnętrze kilkukrotnie wodą. Dzięki temu chleb będzie bardziej chrupiący.
Zdejmujemy ręczniczek z chleba i wstawiamy bochenek do piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym uchylamy drzwiczki i ponownie spryskujemy wnętrze kilkoma kroplami wody. Pieczemy jeszcze około 5 minut, aż skórka będzie złotobrązowa.
Po wyjęciu chleba z piekarnika ponownie smarujemy wierzch oliwą z oliwek. Po wystygnięciu kroimy i podajemy.

Smacznego :)

Wskazówki:
Chlebek wspaniale smakuje sam, idealnie nada się na piknik.
Cudownie pasuje do lekkich sałatek.
Doskonały do wina.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)