Smażony ryż z łososiem i jajkiem
Zdrowy i pożywny obiad. Kruche warzywa, delikatny łosoś i rozpływające się żółtko. Kolorowo, radośnie i ślicznie :)Składniki na 2 porcje:
- 200 g brązowego ryżu
- 1/2 główki brokuła
- 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
- 1/2 czerwonej, ostrej papryczki
- 80 g wędzonego łososia
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- olej roślinny
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Ryż gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut. Dokładnie odsączamy.
Zagotowujemy wrzątek (opcjonalnie lekko osolony). Wrzucamy różyczki brokuła i czekamy, aż woda powtórnie się zagotuje. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Odsączamy.
Słodką paprykę kroimy w podłużne paski a ostrą w drobne paseczki.
Łososia delikatnie dzielimy na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy ostrą papryczkę i łososia. Chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż rybka delikatnie się zrumieni.
Dodajemy ryż a po chwili brokuła i słodką paprykę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy jeszcze chwilkę, aby ryż się zagrzał i nakładamy na talerze (słodka papryka powinna pozostać jędrna i chrupiąca).
Na osobnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Ostrożnie wbijamy oba jajka. Smażymy chwilę, a gdy większość białka się zetnie ale żółtko będzie jeszcze surowe przykrywamy patelnię. Po chwili białko powinno ściąć się z góry, a żółtko pozostać wciąż płynne w środku. W tym momencie zdejmujemy pokrywkę i wykładamy jajka na ryż.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)