piątek, 19 kwietnia 2013

Wołowina w sosie słodko-kwaśnym

Wołowina w sosie słodko-kwaśnym


Pyszne, radosne, kolorowe danie. Słodkie, ostre i kwaskowate. Delikatne mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos. Szybko i smacznie :)



Składniki na 2 porcje:

  • 2 kotlety z wołowiny (ja wykorzystałam polędwicę wołową)
  • 1/2 ostrej, czerwonej papryki
  • szczypta suszonej papryczki peperoncino
  • 1 marynowana, czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
  • około 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
W osolonej wodzie gotujemy ryż.
Wołowinę oczyszczamy ze wszystkich ewentualnych błonek, myjemy i osączamy papierowym ręczniczkiem.
Kroimy w cieniutkie plasterki i obtaczamy w mące.
Ostrą paprykę i imbir kroimy w drobne plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy wołowinę aż się zrumieni, po czym dodajemy ostrą paprykę i imbir. Doprawiamy solą, pieprzem i peperoncino. Zmniejszamy ogień.
W miseczce dokładnie mieszamy wodę, miód, sok z cytryny i sos teriyaki. Wlewamy do mięsa, zagotowujemy, redukujemy ogień i przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż mięso będzie miękkie.
Słodką, marynowaną paprykę kroimy w dość szerokie plasterki.
Ogórek szorujemy, po czym odkrawamy nierówne brzegi i przekrawamy wzdłuż na pół a następnie (ciągle po długim boku) na ćwiartki. Każdą ćwiartkę przekrawamy poprzecznie na pół. Z takich ósemek wykrawamy ziarenka, a następnie kroimy w paski.
Paprykę dodajemy do mięsa, mieszamy delikatnie i wyłączamy ogień.
W talerzu układamy ryż oraz połowę ogórka.
Następnie wykładamy mięso oraz resztę ogórka.
Posypujemy szczypiorkiem i podajemy.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)