Wołowina w sosie słodko-kwaśnym
Pyszne, radosne, kolorowe danie. Słodkie, ostre i kwaskowate. Delikatne mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos. Szybko i smacznie :)Składniki na 2 porcje:
- 2 kotlety z wołowiny (ja wykorzystałam polędwicę wołową)
- 1/2 ostrej, czerwonej papryki
- szczypta suszonej papryczki peperoncino
- 1 marynowana, czerwona papryka
- 1 ogórek
- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
- około 2-centymetrowy kawałek imbiru
- 3 łyżki mąki
- 100 g ryżu
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wołowinę oczyszczamy ze wszystkich ewentualnych błonek, myjemy i osączamy papierowym ręczniczkiem.
Kroimy w cieniutkie plasterki i obtaczamy w mące.
Ostrą paprykę i imbir kroimy w drobne plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy wołowinę aż się zrumieni, po czym dodajemy ostrą paprykę i imbir. Doprawiamy solą, pieprzem i peperoncino. Zmniejszamy ogień.
W miseczce dokładnie mieszamy wodę, miód, sok z cytryny i sos teriyaki. Wlewamy do mięsa, zagotowujemy, redukujemy ogień i przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż mięso będzie miękkie.
Słodką, marynowaną paprykę kroimy w dość szerokie plasterki.
Ogórek szorujemy, po czym odkrawamy nierówne brzegi i przekrawamy wzdłuż na pół a następnie (ciągle po długim boku) na ćwiartki. Każdą ćwiartkę przekrawamy poprzecznie na pół. Z takich ósemek wykrawamy ziarenka, a następnie kroimy w paski.
Paprykę dodajemy do mięsa, mieszamy delikatnie i wyłączamy ogień.
W talerzu układamy ryż oraz połowę ogórka.
Następnie wykładamy mięso oraz resztę ogórka.
Posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)