Focaccia z karmelizowaną cebulą, oliwkami i fetą
W tym daniu jest coś rustykalnego, jest proste, słoneczne, zachwycające, przepełnione smakiem i aromatem... Doskonałe na ciepło, jak i na zimno, skropione oliwą z oliwek.
Składniki na focaccię o średnicy ok. 20 cm:
- 120 ml wody
- 240 g mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine plus dodatkowo do natłuszczenia formy
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka soli drobnoziarnistej (ja wykorzystałam sól o obniżonej zawartości sodu, z dodatkiem potasu)
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 dużej cebuli
- 20 g fety
- 1/3 szklanki zielonych oliwek, odsączonych z zalewy
- natka pietruszki (świeża lub mrożona)
- sól gruboziarnista
- pieprz świeżo zmielony
- 2 łyżki białego cukru
Jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie rozpoczynamy od zrobienia zaczynu (teoretycznie przy suszonych drożdżach nie jest to konieczne) z wody, odrobiny mąki i drożdży. Po 15 minutach zagniatamy wszystkie składniki i wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ręczniczkiem i czekamy około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto wykładamy do wysmarowanej oliwą formy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
W międzyczasie kroimy cebulę w bardzo drobne paseczki, delikatnie oprószamy solą, żeby troszkę skruszała. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy cebulę. Gdy się lekko zeszkli (uważamy, żeby nie przypalić), zmniejszamy gaz, przesuwamy cebulkę na bok patelni a na środku wysypujemy równomiernie cukier. Czekamy chwilkę, aż się zacznie karmelizować i mieszamy z cebulą. Odstawiamy z ognia.
Oliwki kroimy w plasterki.
Na ciasto wykładamy równomiernie cebulę i oliwki. Ewentualnie delikatnie skrapiamy oliwą, doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem. Pieczemy około 15 minut, aż focaccia będzie złocista.
Wyjmujemy i wyłączamy piekarnik.
Fetę kruszymy w palcach i rozkładamy na focacci. Jeżeli używamy mrożonej natki pietruszki, szatkujemy ją i wykładamy na placek. Wkładamy do nagrzanego, wyłączonego piekarnika na 2 minuty, aby ser się lekko podgrzał.
Wyjmujemy. Jeżeli wykorzystujemy świeżą natkę pietruszki, dodajemy ją w tym momencie.
Focaccia smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam jako smakowite śniadanie, lunch, efektowną przekąskę czy sycącą kolację. Delikatnie skropiona olwią z oliwy extra vergine przed podaniem smakuje jeszcze lepiej...
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)