piątek, 19 kwietnia 2013

Focaccia z karmelizowaną cebulą, oliwkami i fetą

Focaccia z karmelizowaną cebulą, oliwkami i fetą


W tym daniu jest coś rustykalnego, jest proste, słoneczne, zachwycające, przepełnione smakiem i aromatem... Doskonałe na ciepło, jak i na zimno, skropione oliwą z oliwek.



Składniki na focaccię o średnicy ok. 20 cm:

  • 120 ml wody
  • 240 g mąki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine plus dodatkowo do natłuszczenia formy
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka soli drobnoziarnistej (ja wykorzystałam sól o obniżonej zawartości sodu, z dodatkiem potasu)
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 dużej cebuli
  • 20 g fety
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek, odsączonych z zalewy
  • natka pietruszki (świeża lub mrożona)
  • sól gruboziarnista
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki białego cukru
Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ja do tego celu wykorzystuję maszynę do wypieku chleba. Wlewam wodę, oliwę, następnie dodaję mąkę, sól, cząber i drożdże.
Jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie rozpoczynamy od zrobienia zaczynu (teoretycznie przy suszonych drożdżach nie jest to konieczne) z wody, odrobiny mąki i drożdży. Po 15 minutach zagniatamy wszystkie składniki i wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ręczniczkiem i czekamy około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto wykładamy do wysmarowanej oliwą formy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
W międzyczasie kroimy cebulę w bardzo drobne paseczki, delikatnie oprószamy solą, żeby troszkę skruszała. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy cebulę. Gdy się lekko zeszkli (uważamy, żeby nie przypalić), zmniejszamy gaz, przesuwamy cebulkę na bok patelni a na środku wysypujemy równomiernie cukier. Czekamy chwilkę, aż się zacznie karmelizować i mieszamy z cebulą. Odstawiamy z ognia.
Oliwki kroimy w plasterki.
Na ciasto wykładamy równomiernie cebulę i oliwki. Ewentualnie delikatnie skrapiamy oliwą, doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem. Pieczemy około 15 minut, aż focaccia będzie złocista.
Wyjmujemy i wyłączamy piekarnik.
Fetę kruszymy w palcach i rozkładamy na focacci. Jeżeli używamy mrożonej natki pietruszki, szatkujemy ją i wykładamy na placek. Wkładamy do nagrzanego, wyłączonego piekarnika na 2 minuty, aby ser się lekko podgrzał.
Wyjmujemy. Jeżeli wykorzystujemy świeżą natkę pietruszki, dodajemy ją w tym momencie.

Focaccia smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam jako smakowite śniadanie, lunch, efektowną przekąskę czy sycącą kolację. Delikatnie skropiona olwią z oliwy extra vergine przed podaniem smakuje jeszcze lepiej...


Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)