piątek, 19 kwietnia 2013

Azjatycki bulion

Azjatycki bulion



Połączenie azjatyckiej prostoty i wyrafinowania z feerią przenikających się, zróżnicowanych smaków: pikantny bulion, słodkawy brokuł, delikatne grzyby, ostra papryczka i cytrusowe pulpeciki...



Składniki na 2 porcje:

  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka goździków w całości
  • 1 łyżeczka kardamonu w całości
  • 1/2 ostrej, czerwonej papryczki
  • 1/3 szklanki grzybów Mun
  • 1/4 główki brokuła
  • 1 ugotowany filet z kurczaka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 80 g makaronu ryżowego
  • sól
  • pieprz
Do bulionu dodajemy goździki, trawę cytrynową i kardamon, po czym gotujemy co najmniej 30 minut.
Mięso mielimy,  doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy jajko oraz skórkę z cytryny. Formujemy niewielkie pulpeciki, które następnie obtaczamy w mące.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę z olejem. Gotujemy pulpeciki do momentu, w którym zaczną unosić się na powierzchni. (Można ugotować je w bulionie, ale dodatek mąki może sprawić, iż zrobi się mętny.) Odsączamy.
Grzyby Mun zalewamy na 15 minut wrzątkiem. Płuczemy, kroimy w paseczki.
Bulion cedzimy przez sitko, aby wyłowić wszystkie przyprawy. Zagotowujemy powtórnie i dodajemy grzyby mun oraz paprykę. Po 5 minutach dokładamy makaron ryżowy, pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz brokuła. Gotujemy jeszcze około 5 minut (brokuł powinien pozostać jędrny).
Dokładamy pulpeciki, delikatnie mieszamy i podajemy.

Smacznego :)



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)