Azjatycki bulion
Połączenie azjatyckiej prostoty i wyrafinowania z feerią przenikających się, zróżnicowanych smaków: pikantny bulion, słodkawy brokuł, delikatne grzyby, ostra papryczka i cytrusowe pulpeciki...
Składniki na 2 porcje:
- 750 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka goździków w całości
- 1 łyżeczka kardamonu w całości
- 1/2 ostrej, czerwonej papryczki
- 1/3 szklanki grzybów Mun
- 1/4 główki brokuła
- 1 ugotowany filet z kurczaka
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 jajko
- 4 łyżki maki pszennej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 80 g makaronu ryżowego
- sól
- pieprz
Mięso mielimy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy jajko oraz skórkę z cytryny. Formujemy niewielkie pulpeciki, które następnie obtaczamy w mące.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę z olejem. Gotujemy pulpeciki do momentu, w którym zaczną unosić się na powierzchni. (Można ugotować je w bulionie, ale dodatek mąki może sprawić, iż zrobi się mętny.) Odsączamy.
Grzyby Mun zalewamy na 15 minut wrzątkiem. Płuczemy, kroimy w paseczki.
Bulion cedzimy przez sitko, aby wyłowić wszystkie przyprawy. Zagotowujemy powtórnie i dodajemy grzyby mun oraz paprykę. Po 5 minutach dokładamy makaron ryżowy, pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz brokuła. Gotujemy jeszcze około 5 minut (brokuł powinien pozostać jędrny).
Dokładamy pulpeciki, delikatnie mieszamy i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)