Stękacz
Sycący i bardzo smaczny. Wszystko jest w nim dobre: zrumieniony makaron, usmażona wędlina i delikatna cebulka oraz stopiony serek... Mniam :)Składniki na dużą patelnię:
- 200 g makaronu nitki (jak na rosół)
- 30 dag wędliny lub kiełbasy
- 2 duże cebule
- 150 g żółtego, startego sera
- olej do smażenia
- ketchup
- sól
- pieprz
W osolonej wodzie gotujemy makaron, po czym odsączamy go na sitku.
W tym czasie wędlinę kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy wędlinę, aż zacznie się rumienić.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wędliny.
Smażymy dopóki cebula nie zrobi się delikatniutka, uważając, aby jej nie przypalić. (możemy przykryć patelnię przykrywką i zmniejszyć gaz, wtedy cebulka będzie się dusić)
Zdejmujemy wędlinę i cebulę z patelnie, ponownie rozgrzewamy na niej trochę oleju i wrzucamy makaron.
Rozprowadzamy go równo po patelni i posypujemy wędliną oraz cebulą.
Na wierzch wykładamy starty ser.
Smażymy chwilę, aby makaron zrumienił się od sodu, następnie kładziemy przykrywkę i redukujemy ogień.
Po chwili serek powinien się stopić.
Nakładamy na talerz po kawałku stękacza a następnie dekorujemy ketchupem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)