czwartek, 18 kwietnia 2013

Stękacz

Stękacz

Sycący i bardzo smaczny. Wszystko jest w nim dobre: zrumieniony makaron, usmażona wędlina i delikatna cebulka oraz stopiony serek... Mniam :)



Składniki na dużą patelnię:

  • 200 g makaronu nitki (jak na rosół)
  • 30 dag wędliny lub kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 150 g żółtego, startego sera
  • olej do smażenia
  • ketchup
  • sól
  • pieprz

W osolonej wodzie gotujemy makaron, po czym odsączamy go na sitku.
W tym czasie wędlinę kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy wędlinę, aż zacznie się rumienić.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wędliny.
Smażymy dopóki cebula nie zrobi się delikatniutka, uważając, aby jej nie przypalić. (możemy przykryć patelnię przykrywką i zmniejszyć gaz, wtedy cebulka będzie się dusić)
Zdejmujemy wędlinę i cebulę z patelnie, ponownie rozgrzewamy na niej trochę oleju i wrzucamy makaron.
Rozprowadzamy go równo po patelni i posypujemy wędliną oraz cebulą.
Na wierzch wykładamy starty ser.
Smażymy chwilę, aby makaron zrumienił się od sodu, następnie kładziemy przykrywkę i redukujemy ogień.
Po chwili serek powinien się stopić.
Nakładamy na talerz po kawałku stękacza a następnie dekorujemy ketchupem.

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)