Sałatka ze szpinaku, awokado i bakłażana
Zaskakująco kremowa i delikatna z cudowną orzechową nutką. Lekka ale zarazem sycąca. Idealny pomysł na zdrowy i szybki obiad w mniej niż 20 minut... Doskonała także na nietypową, zaskakującą przystawkę.Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 przystawki:
- 100 g świeżego szpinaku
- garść świeżej bazylii
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 1 dojrzały bakłażan
- garść pistacji
- 20 g fety (w wersji wegańskiej pomijamy)
- 1/2 awokado
- oliwa Extra Vergine
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojonego bakłażana, doprawiamy solą. Gdy wypije całą oliwę i lekko się zrumieni, zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię. Dusimy kilka minut do miękkości.
Szpinak myjemy i osączamy. Wsypujemy na dno talerzy.
Awokado kroimy w kostkę, pomidory w plasterki i dodajemy je do szpinaku.
Na wierzch wysypujemy bakłażana. Fetę kruszymy w dłoniach i dodajemy do sałatki (jeżeli używamy).
Całość posypujemy bazylią.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy chwilę pistacje.
Posypujemy nimi sałatkę i skrapiamy lekko oliwą z oliwek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)